Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne odustaje od svojevoljnog tumačenja istorije i iznošenja izmišljenih podataka koji izazivaju podsmeh i zgražavanje javnosti.

Nakon što je pre nešto više od mesec dana izazvao skandal na skupu u Cazinu, gde je na obeležavanju godišnjice osnivanja jedne od brigada tzv. Armije BiH izvalio da su Srbi i Hrvati u BiH „izmišljene nacije“, kontroverzni lider SDA presinoć je u Sarajevu ustvrdio da je BiH oduvek bila „većinski bošnjačka sredina“, sve do stvaranja Kraljevine SHS i socijalističke Jugoslavije.

– Novi odnosi snaga i izmenjena politička stvarnost, koji su Bošnjake iz uloge većinske zajednice sveli na nivo ugrožene nacionalne manjine, doveli su do kulturne pa i duhovne krize ne samo kod Bošnjaka, koji su bili prisiljeni funksionisati na potpuno drugačijim obrascima, već i cele Bosne – izjavio je Izetbegović na svečanoj akademiji koja je u glavnom gradu BiH bila upriličena povodom 24 godine od odluke bošnjačkog ratnog rukovodstva da se dotadašnji Muslimani preimenuju u Bošnjake.

Izetbegović je zaključio i to da su Bošnjaci “vezivno tkivo BiH”, te da je podela na banovine, koja je postojala za vreme Kraljevine Jugoslavije, prema njegovim rečima, predstavljala “udar na egzistenciju Bošnjaka”.

– Neprirodna podela BiH na banovine najbolji je primer udara na egzistenciju Bošnjaka. Bošnjaci su novim ustavnim zahvatima svesno i namerno bili podeljeni. Istiskivani su ka teritorijama van matične zemlje s ciljem da vremenom budu pretvoreni u manjinu – zaključio je Izetbegović.

Najnovije istorijske “opservacije” bošnjačkog člana Predsedništva BiH, isto kao i one prethodne, iznenadile su brojne stručnjake za istorijsku nauku. Profesor istorije iz Banjaluke Dragan Gatarić za “EuroBlic” ističe da Izetbegovićeve tvrdnje o “bošnjačkoj Bosni”, koja je sve do stvaranja zajedničke države južnih Slovena imala većinsko bošnjačko stanovništvo, jednostavno ne piju vodu. To, kako dodaje, ilustrativno pokazuju svi relevantni popisi stanovništva na ovim prostorima u poslednjih 150 godina.

– Još od vremena austrougarske okupacije BiH, pa sve do popisa stanovništva koje su organizovale vlasti nekadašnje Kraljevine SHS, zatim Kraljevine Jugoslavije i SFRJ, Srbi su bili apsolutno većinsko stanovništvo u BiH sve do popisa iz 1971. godine. Tek tada su Bošnjaci postali relativna većina sa 39 procenata, dok je udeo Srba u ukupnom stanovništvu tadašnje SR BiH iznosio 37 odsto – kaže Gatarić. On dodaje da su čak i na popisu stanovništva iz 1961, kada su stanovnici islamske veroispovesti u SFRJ imali pravo da se izjašnjavaju kao Muslimani, Srbi bili ogromna većina u BiH s udelom od skoro 43 odsto od ukupnog broja tadašnjih stanovnika.

– I to se sve događalo nakon stravičnog genocida ustaške NDH nad Srbima s ovih prostora – ističe Gatarić.

Predsednik SRS RS Milanko Mihajilica smatra da su Izetbegovićevi sve učestaliji izleti u istoriju postali degutantni, te da bi bošnjački član Predsedništva BiH, kako kaže, trebalo da prestane s pričama o stvarima o kojima očigledno ništa ne zna.

– Očigledno je da Izetbegović na jedan izuzetno ružan način pokušava da istoriju zloupotrebi u političke svrhe – kaže Mihajilica.

Bogumilski koreni

Osim što se na akademiji u čast formiranja bošnjačke nacije pokušao baviti istorijskom demografijom, Izetbegović je ponovio i tvrdnje koje su brojni relevantni istoričari još davno odbacili kao neosnovane, a to je da današnji Bošnjaci-muslimani korene vuku od srednjovekovnih bogumila.

Kako u vreme dinastije Karađorđevića, tako i posle, Bošnjaci će biti anatemisani kao relikt, dok će njihovi bogumilski koreni koji su svoju konačnu duhovnu formu pronašli u preuzetom islamu, biti opovrgnuti i negirani – rekao je Izetbegović.

EuroBlic