Katalonska vlada, koja je proglasila pobjedu opcije za nezavisnost na spornom referendumu, sada treba da donese odluku šta će biti njen sljedeći korak, pošto španske vlasti odbacuju rezultate izjašnjavanja.

Oglasila se i Evropska komisija – stavom da referendum u Kataloniji nije legalan, ali i pozvala špansku vladu da otvori dijalog. U Barseloni i drugim gradovima Katalonije – protesti.

Dok se mnogi pitaju šta će iz svega proizaći, većina analitičara se slaže da scenarija za rasplet ima više. Upozoravaju da je referendumom, na kojem se 90 odsto glasača opredijelilo za otcjepljenje, pripremljen teren za odlučujući obračun Madrida i pokrajine koja predstavlja industrijski i turistički centar Španije.

– Pitate li je li obvezujući jučerašnji referendum? Da, naravno, to je obvezujuće, ne možemo biti jasniji. Stekli smo pravo da budemo priznati, da budemo poštovani i da nas čuju, kaže Karles Pudždemon, katalonski predsjednik.

Dok katalonski zvaničnici optužuju špansku policiju za brutalnost i represiju, a špansku državu da je “sramota Evrope”, obećavši da će se žaliti Evropskoj uniji zbog kršenja ljudskih prava tokom glasanja, španska vlada zahvalila je nacionalnoj policiji na “odlučnoj i srazmjernoj intervenciji”.

– Postoje slike koje se prikazuju, neke od njih su stvarne, neke od njih nisu, ali u svakom slučaju ono što su policijske snage činile bilo je reagovati na ljude koji ih sprečavaju da rade ono što su im sudovi i sudije naložili da rade, napominje Alfonso Dastis, španski ministar inostranih poslova.

Visoki komesar za ljudska prava Ujedinjenih nacija Zeid Rad el Husein poručio je španskim vlastima da nepristrasno i temeljno istraže nasilje na katalonskom referendumu. Portparol katalonske vlade Hordi Turulj izjavio je da ne isključuje mogućnost da će se španska država pozvati na član 155 španskog Ustava, koji omogućava centralnoj vlasti da obustavi samoupravu u regionu, kao ni hapšenje članova katalonske izvršne vlasti. Evropska komisija je saopštila da referendum u Kataloniji nije legalan.

– Prema španskom ustavu, jučerašnji izbori u Kataloniji nisu bili pravni, jer je za Evropsku komisiju, kako je predsjednik Јunker opet rekao, to unutrašnja tema Španije, koja mora biti u skladu sa ustavnim poretkom Španije, poručuje Margitis Shinas, portparol Evropske komisije.

RTRS