Informacija Republičkog Centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Srpske o sumnjivoj ratnoj ulozi sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH, izazvala je burnu raspravu u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. O setu zaključaka, koje je predložio predsjednik Milan Tegeltija, izjašnjavaće se sutra.

Konačno se i u Sarajevu progovorilo o ratnoj prošlosti aktulnih bh sudija i tužilaca, koji i danas poput Ibre Bulića tuže Srbe, ili kao Šaban Maksumić i Davorin Јukić dijele pravdu tako da kao članovi sudskog vijeća oslobađaju Bošnjake optužene za zločine nad Srbima.

“Ibro Bulić je osudio moju pokojnu majku na dvije godine robije zbog snajperisanja po Sarajevu i nazvao ju je četnikuša. Tada je imala 68 godina”, priča Milan Mandić, predsjednik Udruženja nestalih sarajevsko-romanijske regije.

Ovo je samo djelić iz ratne biografije devet sudija i šest tužilaca Suda i Tužilaštva BiH. Dokazi i izjave svjedoka o njihovoj ulozi u protivpravnom pritvaranju čak i ličnom prebijanju srpskih zatvorenika, iznuđivanju iskaza navedeni su u Informacija Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina. Iz Republike Srpske zato traže da se ratni, bošnjački, kadrovi uklone sa tužilačkih i sudijskih pozicija jer su pristrasni, na štetu Srba.

Potpredsjednik VSTS BiH Ružica Јukić, potvrdila je da su dobili tu Informaciju.

“Ima tu izjava svjedoka, sve treba provjeriti, ali ako je neko nekog maltretirao zato što je druge nacionalnosti, to je meni razlog da ne budu više sudije i tužioci”, rekla je Јukićeva.

Informacija je ozbiljna, izneseni navodi delikatni, zbog čega se nameće pitanje kako su te sudije i tužioci prošli provjere. Zato je predsjednik VSTS BiH predložio pet zaključaka, od kojih je posljednji o mogućnosti razrješenja sudija i tužiilaca bez sprovedenog disciplinskog postupka, izazvao najviše rasprave.

“VSTS BiH definitivno mora da ima mehanizam da otkloni greške eventulano nastale tokom imenovanja ili ako ustanovi nove činjenice u vezi sudija – da može da reaguije i da ih rezriješi”, kaže predsjednik VSTS Milan tegeltija.

Ružica Јukić je zatražila provjeru svih sudija i tužilaca u BiH, jer je dobila dopis iz Federacije BiH i o sudijama srpske nacionalnosti. Član VSTS Goran Nezirović rekao je da stoji iza svih sudija i tužilaca navedenih u Informaciji, a tvrdi da su reagovanja iz Srpske i Srbije, nakon oslobađajuće nepravosnažne presude Naseru Oriću, pritisak na bh pravosuđe.

RTRS