Zakonodavna vlast na nivou BiH htjela bi da odlučuje o budućoj trasi auto-puta Beograd – Sarajevo. Na prijedlog Mladena Bosića, u dnevni red Predstavničkog doma uvrštena je Deklaracija, koja bi trebalo da definiše trasu. Bosićev prijedlog je auto-put preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle. U SNSD-u tvrde – prijedlog je nepotreban i štetan po interese Srpske.

U BiH nema dogovora kuda bi trebalo da prolazi auto-put Beograd – Sarajevo. Mladen Bosić je predložio da Predstavnički dom Deklaracijom odredi trasu. U njegovom prijedlogu najracionalnije rješenje je Beograd – Bijeljina – Brčko – Tuzla – Sarajevo.

Bosić ističe da “ova deklaracija samo traži da se poštuju najracionalniji kriterijumi pri određivanju trase, a to znači koliko ljudi će da koristi trasu, koliko će privreda imati koristi od te komunikacije”.

Bosićev prijedlog podržavaju u SDA i SBB-u.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH, ističe da bi ovakva trasa brze ceste bila najisplativija, dok Mirsad Džonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu PS BiH dodaje da je Bosićev prijedlog dobra ideja jer je, kako kaže, krajnje vrijeme da se ovaj dio BiH infrastrukturno riješi.

Istovremeno burno su reagovali u SNSD-u. Staša Košarac tvrdi da je ovo nastavak politike urušavanja institucija Srpske. Predstavnički dom, kaže, nikada do sada nije donio deklaraciju o infrastrukturi iz oblasti saobraćaja.

“Ovdje je potpuno jasno da je Predstavnički dom FBiH donio odluku koja je identična trasi puta koju je naveo Mladen Bosić u svojoj deklaraciji. Vlada FBiH se o takvoj identičnoj trasi puta odredila, a Bosić je danas samo podržao politiku FBiH”, kaže Košarac.

Nikola Špirić iz SNSD-a ističe da je sramota da SDS, koji ne učestvuje u radu Vlade FBiH, podržava stavove te Vlade, a ne želi da čuje stav Vlade Republike Srpske.

Upravo u Vladi Federacije danas su se okupili federalni premijer i resorni minstar, direktor federalnih Autocesta i gradonačelnici Tuzle, Bijeljinje i Brčkog.

Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, ističe da su danas predstavljeni svi uslovi za izgradnju ovog autoputa – od ekonomskih, demografskih i multikulturalnih, koji su veoma bitni u BiH.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, je istakao da su Bijeljina i Tuzla poslije Sarajeva i Banjaluke najveći privredni centri u BiH.

“Najnormalnije je da se uz dio koridora 5C nastavi ovaj autoput i time povežemo i Beograd, a preko Orašja i Zagreb. Najveći gradovi u BiH biće povezani ovom trasom”, naglasio je Mićić.

Za narednu sedmicu planiran je sastanak predstavnika vlasti na nivou BiH, Srpske i Federacije, koji bi trebalo da dogovore trasu. Ali, čemu razgovor, kad bi u Predstavničkom domu Deklaracijom da nametnu rješenje.

RTRS