Vrtić “Radost” u Prijedoru godinama ima problem sa smještanim kapacitetima, zbog čega je ove godine više od stotinu djece ostalo neupisano i našlo se na “listama čekanja”. U šest objekata ovog vrtića – u Prijedoru, Omarskoj i Kozarcu trenutno boravi 454 mališana.

Puna sveska

To da Prijedor treba više vrtića, znaju i u Gradskoj upravi. Dušanka Božić, direktorica “Radosti”, kaže da su s informacijom da nemaju dovoljno kapaciteta, u izvještaju o radu, upoznali i odbornike na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta.

– U startu svake godine ne možemo primiti 60 do 70 djece koja su prijavljena na konkurs. A onda se do oktobra još toliko javi. Kod moje kolegice pravnice je puna sveska takozvanog čekanja – kaže Božić i dodaje da ne zna dokle će roditelji i djeca morati čekati.

Dodaje da je na sjednici Skupštine grada spomenut i dio praznog prostora, prekoputa gradske tržnice, u kojem su ranije bile zajedničke stručne službe osnovnog obrazovanja, a koji bi, uz minimalna ulaganja, postao prostor za dvije odgojne grupe.

– Po nekakvom dugoročnom planu, predviđen je, zajedno sa školom, i vrtić s barem tri odgojne grupe u Aerodromskom Naselju – kaže Božić i dodaje da je ona lično pristalica manjih vrtića, u kojima je lakše organizirati boravak i aktivnosti djece.

Planirane su i rekonstrukcija te sanacija centralnog objekta vrtića, gdje je dio objekta građen 1962., a dio 1976 godine. Sanacija centralnog vrtića

uvrštena je u prioritetne projekte Strategije razvoja grada. Kao problem kandidirani su i nabavka vozila za dostavu hrane jer je postojeće vozilo staro 20 godina, potom obnova kuhinje, u kojoj je većina opreme starija od četiri decenije, ali i mašina za veš, koje su nabavljene prije 16 godina.

Šest objekata

U šest objekata vrtića boravi 18 vrtićkih grupa, o kojima brine 36 odgajateljica.

Saradnja s roditeljima 

Božić je istakla odličnu saradnju s roditeljima djece koja borave u vrtiću u Kozarcu.

– Roditelji Kozarca nisu odbili nijedan naš prijedlog. Sve rješavamo zajedno – kaže Božić.

Avaz