BiH neće priznati Kosovo dok su predstavnici Saveza za promjene u zajedničkim institucijama, poručio je Mladen Ivanić nakon sastanka sa koalicionim partnerima iz SDS-a i NDP-a. Srpski član Predsjedništva smatra da nesmotrene i zapaljive izjave Bakira Izetbegovića treba ignorisati, jer ne mogu biti provedene u djelo.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik poručuje da je dobro što je Ivanić osudio Izetbegovićeve prijetnje ratom, ali da ne treba umanjiti njegovu ulogu u BiH, jer je i on član Predsjedništva.

Izjave Bakira Izetbegovića su prazna priča na koju ne treba nasjedati, smatra srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, jer ništa od Izetbegovićevih želja ne može biti realizovano bez saglasnosti i druga dva konstitutivna naroda. Srbi, dodaje Ivanić, ne treba da sebe dovode u poziciju da ih bilo ko označi kao one koji stvaraju problem, jer suština problema u koji BiH tone sve dublje, smatra, leži u Federaciji.

“Da se povlačim iz institucija zbog izjave jednog čovjeka, ne pada mi na pamet. Takav potez ću uraditi ako mi neko van Ustava donese odluku koja je suprotna interesu, ovdje nema odluke”, dodao je Ivanić.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, podsjeća da je odluka o nepriznavanju Kosova davno donesena u Srpskoj, a Izetbegovića, dodaje, ne treba uzimati zdravo za gotovo.

“Dobro je kad je Ivanić, kada već nije niko iz Saveza za promjene, osudio prijetnje ratom koje smo čuli neki dan, samo nije dobro da se ponašamo kao da je to rekao slučajni prolaznik na ulici. Bakir Izetbegović je član Predsjedništva i sa te pozicije je neki dan okrenuo oružje put Srpske”, istakao je Dodik.

Ni SDS neće napustiti institucije, potvrdio je potpredsjednik te stranke, Mirko Šarović. Srpska se, poručuju iz SDS-a, jednako brani u Sarajevu i Banjaluci. A trikova poput ovog, u kome, kako tvrde, učestvuju i Dodik i Izetbegović, biće još.

“Ne treba da naletimo na ovu zamku ,da mi budemo faktor krize.. Treba voditi pametnu politiki koja štiti interese Republiku Srpske”, naglasio je Šarović.

Dodik smatra da predstavnici Saveza za promjene takvim postupanjem pokazuju Izetbegoviću da će, kako kaže, uvijek moći da nahvata dovoljno Srba za fotelje u Sarajevu.

“Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH iz reda srpskog naroda danas nisu došli na sjednicu i šta se desilo? Da li je tamo nešto usvojeno bez Srba? Nije. Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nije ništa drugo ni tražila nego da svi zajedno odgovorimo na agresiju iz Sarajeva i da im poručimo da nema BiH bez Srba”, kategoričan je Dodik.

Isto smatra i Marko Pavić. Neshvatljivo je, kaže, da Savez za promjene koji sa Bakirom drži vlast na nivou BiH ne uviđa koliku štetu to nanosi Srbima i Republici Srpskoj i nije spreman na dijalog sa koalicijom koja je na vlasti u Republici Srpskoj. O posljedicama svojih odluka, kaže Nedeljko Čubrilović, treba da razmišljaju oni koji ih donose.

Premijerka Srpske, Željka Cvijanović, smatra da se političkim sastancima odvlači pažnja od pšroblema, a to je nefunkcionisanje vlasti na nivou BiH, što pravi štetu građanima BiH.

Ukoliko se Izetbegovićeva retorika u narednim danima zaoštri, kaže Ivanić, njegova dužnost je da se sastane sa predsjednikom Republike Srpske, što će i učiniti. A ko je zapravo remetilački faktor u BiH, dodaje, znaće se nakon posjete članova Predsjedništva Beogradu, kada će se vidjeti postoji li spremnost da se riješi problem granice.

RTRS