Slobodan Praljak, koji je da danas u Hagu osuđen na 20 godina zatvora, preminuo je u bolnici, javaljaju hrvatski mediji.

Praljak je danas u sudnici haškog tribunala tokom izricanja presude popio, kako se sumnja, otrov.

Hrvatski “Јutarnji list” prvi je objavio tu vijest, koju su potom prenijeli i ostali hrvatski mediji.

Praljak je, kada mu je potvrđena prvostepena presuda i kada je osuđen na 20 godina zatvora, ustao i rekao da nije ratni zločinac.

– Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prezirom odbacujem vašu presudu – rekao je Praljak, pa podigao bočicu i nešto popio.

Iako mu nije bio uključen mikrofon, njegove riječi čule su se i u TV prenosu. Bočicu je uzeo iz džepa.

Advokat generala HVO Slobodana Praljaka rekao je potom da je njegov klijent popio bočicu otrova, nakon čega je izricanje presude prekinuto,a zatim nastavljeno u 14.15 sati.

Ovom haškom osuđeniku je prvo ukazana ljekarska pomoć u zgradi suda, a potom je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Inače, Žalbeno vijeće Haškog suda, prije nego što je došlo do prekida izircanja presude, potvrdilo je da je Slobodan Praljak učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Zaključilo je i da nije odgovoran za zločine koji su počinjeni nakon 9. novembra 1993. godine, kao i da nije dokazano da je odgovoran za zločine počinjene u Stupnom Dolu 23. 11. 1993. Ipak, navedeno je da Praljak nije dokazao da nije odgovoran za planiranje i provođenje zločina u Varošu.

Međutim, kako je rekao predsjedavajući, Praljkova odbrana nije dokazala kako to utiče na sveobuhvatnu presudu.

Holandska policija proglasila je za “mjesto izvršenja krivičnog djela” sudnicu u kojoj je nekadašnji komandant Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane general Slobodan Praljak rekao da je popio otrov, saopštio je predsjedavajući sudija.

RTRS