Kako treba da izgleda policajac na graničnom prelazu koji prvi dočekuje turiste na ulazu u Republiku Srpsku odnosno BiH?

Ako je suditi po jučerašnjoj odluci Ustavnog suda BiH putnike će dočekivati ne samo obrijani već i bradati granični policajci. Time se, tumače sudije, omogućava pravo na privatan život i slobodu vjere službenicima Granične policije. Da li to znači da ćemo u praksi imati između ostalog i graničare sa prepoznatljivim vehabijskim bradama u Graničnoj policiji nisu željeli da komentarišu.

“Bradati” policajci uskoro bi mogli postati realnost na aerodromima i graničnim prelazima. Naime, Ustavni sud BiH ukinuo je član Pravilnika o nošenju uniforme pripadnika Granične policije BiH koji propisuje da uniformisani službenici obavezno briju bradu.

Osporeni Pravilnik direktor GP BiH Zoran Galić donio je 30 januara ove godine jer su se građani žalili na neuredan izgled policajaca koji podrazumjeva i nošenje brade. Nekolicina graničara, simpatizera vehabijskog pokreta tada su naprasno se razboljela jer nisu htjeli da se obriju. Uslijedila apelacija Safeta Softića delegata SDA u Domu naroda PS BiH nakon koje je Ustavni sud utvrdio da su brade ponovo u modi.

Direktor GP BiH Zoran Galić i njegovi saradnici ne žele da se oglašavaju jer kako saznajemo nisu dobili odluku Ustavnog suda i njeno obrazloženje.

RTRS