Kreme protiv bora, strija ili podočnjaka, kao i maske za kosu, proizvodi su na koje bacamo pare jer nemaju efekat zbog kog smo ih zapravo i kupili. Ovi kozmetički preparati su uglavnom samo marketinški trik, navlakuša zbog koje trošimo mnogo više novca nego što je potrebno.

Dermatolog Gorana Isailović kaže za Srpski telegraf da ovi proizvodi ne mogu u potpunosti da uklone nepravilnosti na koži poput strija, celulita ili bora oko očiju.

– Proizvođač i ne sme da obeća da će krema izbrisati bore, već na takvom proizvodu može da stoji da deluje na podmlađivanje. Da krema obriše sve te nepravilnosti, to nije moguće – objašnjava Isailovićeva.

ISAILOVIĆEVA: Proizvođač i ne sme da obeća da će krema izbrisati bore, već samo da deluje na podmlađivanje

Među proizvodima koji nam neće pružiti željeni efekat jeste i krema za uklanjanje podočnjaka. Doktorka Dubravka Đerić, dermatolog na odeljenju za dermatokozmetologiju Zavoda za kožne i venerične bolesti Beograda kaže za naš list da ne postoji krema koja bi zaista mogla da ukloni tamne kolutove ispod očiju.

Kreme protiv podočnjaka nisu efikasne – Dubravka Đerić, dermatolog

– Tamna boja podočnjaka nije od melanina, kožnog pigmenta, već od hemosiderina, produkta raspadanja eritrocita i ne postoji nijedna krema kao ni medicinski tretman kojim se može ukloniti. Kreme protiv podočnjaka nisu efikasne – napominje ona.