Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da je Vojska Republike Srpske odgovorna za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva.

Navedeno bizarno “otkriće” uzroka biblijskog egzodusa sarajevskih Srba Izetbegović je obelodanio u intervjuu za pojedine beogradske medije.

Kontroverzni bošnjački politički lider, koji se u prošlosti već nebrojeno puta “proslavio” sličnim skandaloznim izjavama i pokušajima prekrajanja istorije, u pomenutom intervjuu takođe je ustvrdio da nad Srbima u BiH nije izvršena agresija ni etničko čišćenje, iako je, prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, broj Srba u Federaciji BiH sveden na statističku grešku.

– Nije nad Srbima u BiH izvršena agresija, nisu oni bili izloženi genocidu. Štaviše, njihove komšije Hrvati i Bošnjaci su nasilno i zločinima uklonjeni sa delova teritorije BiH kako bi se kreirala etnički čista srpska teritorija. Čak su i Srbi iz Sarajeva bili žrtve nasilnog etničkog čišćenja od strane vlastite vojske – “objasnio” je Izetbegović

Najnovija drska provokacija u režiji bošnjačkog člana Predsedništva BiH izazvala je zgražavanje i osudu predstavnika institucija i boračkih organizacija u RS. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić za “EuroBlic” podseća da je, prema do sada potvrđenim podacima, za vreme proteklog rata u sarajevskoj regiji ubijeno 7.178 Srba.

– Samo u toku 1992. u Sarajevu su bošnjačke vojne i paravojne snage ubile 3.704 srpskih civila. U Sarajevu je ubijeno i 928 žena srpske nacionalnosti, što dovoljno govori o bestijalnosti zločinaca kojima je cilj bio potpuni nestanak Srba iz tog grada – kaže Kojić.

Član Skupštine BORS i predsednik Boračke organizacije u Palama Mihajlo Parađina kaže da Izetbegovićeva izjava kojom masovne zločine tzv. Armije BiH i bošnjačkih kriminalaca nad sarajevskim Srbima pokušava da prebaci Vojsci RS, predstavlja nezapamćeni cinizam.

– Morbidno izrugivanje srpskih žrtava i negacija strašnih zločina je nešto što se od Izetbegovića moglo i očekivati. Sa takvim ljudima je nemoguće graditi pomirenje i zajednički život – kaže Parađina.

Bakirovi biseri

Izetbegovićeva tvrdnja da je VRS etnički očistila Srbe iz Sarajeva poslednja je u nizu besmislenih izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH, koji je samo u toku ove godine najmanje dva puta uspeo da sablazni javnost svojim “biserima”.

Pre nekoliko meseci Izetbegović je u Cazinu prvo “otkrio” da su Srbi i Hrvati nastali od Bošnjaka, a nedugo nakon toga je izazvao sveopšte zgražavanje ratnim pretnjama u stilu njegovog pokojnog oca, rekavši da je spreman žrtvovati mir za celovitu BiH.

EuroBlic