BiH je nastala na osnovu laži, i to je svakim danom sve vidljivije, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik u političkom magazinu “Stav” na K3 televiziji. On je poručio da se Srpska svakim danom sve više bori sa međunarodnim intervencionizmom i to za sada uspješno. Republika Srpska se ponaša kao prava država i to je vidljivo u svim segmentima društva, rekao je predsjednik Dodik.

Svakim danom Srpska korača krupnim koracima naprijed i to je najviše vidljivo kroz saradnju sa Srbijom, poručio je Dodik.

Svaki razgovor, kaže Dodik, sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koristi za dogovor o zajedničkoj saradnji a to je najviše vidljivo kroz izgradnju saobraćajnica.

“Insistiram već duže vrijeme na činjenici da izgradimo autoput od granice sa Srbijom i dalje prema Bijeljini i Distriktu Brčko. Želimo da imamo relaciju od Banjaluke, Prnjavora, Doboja, Vukosavlja, Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom i na naj način se povežemo sa Beogradom”, rekao je Dodik.

Uz Srbiju kao najbolji partneri za Srpskoj pokazali su se Rusija i Kina. Rusija već godinama brani interese Republike Srpske pred međunarodnim institucijama i od laži visokog predstavnika u BiH, kaže predsjednik Srpske.

Kada je riječ o Kini, Dodik kaže da Srpska u narednom periodu može očekivati milionska ulaganja od strane najmnogoljudnije zemlje na svijetu.

“Upravo razgovaramo sa kineskim kompanijama o izgradnji dionice puta od Vukosavlja do Brčkog. Takođe, pregovaramo o izgradnji bolnice u Doboju i u tom pogledu daleko smo odmakli. Republika Srpska sa izgradnjom bolnice u Doboju, završava sa značajnom rekonstrukcijom bolnica, kao što su u Gradišci, Zvorniku, Trebinju i Foči, izgradnjom bolnice u Bijeljini i Istočnom Sarajevu i potpune rekonstrukcije i dogradnje Kliničkog centra u Banjaluci. Tim projektima završavamo jedan investicioni ciklus u zdravstvu koji treba da omogući najsavremenija kretanja i tehnologije”, istakao je predsjednik Srpske.

Srspka čvrsto stoji na nogama, što mnogima smeta, pa stalno izmišljaju kako je ona prezadužena, kaže Dodik.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Dodik je rekao da je Srpska bila faktor broj jedan u BiH dok na političku scenu u Sarajevu nije stigla izdajnička garnitura Saveza za promjene. Narod će na predstojećim izborima pokazati čiju politiku podržava, a to sigurno neće biti politika SZP-a, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara-Dana Republike.

“Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju Dana Republike Srpske. Ne želim više da imam polemiku o ovome”, kategoričan je Dodik.

On je naveo da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast Republike Srpske u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju Dana Republike.

“Počasni vod ćemo promovisati na Dan Republike i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše”, istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbi iz političkih razloga moraju biti prisutni u Oružanim snagama BiH.

“I dalje ćemo slaviti naš praznik, a 9. januara naredne godine imaćemo veliku svečanu akademiju. Biće organizovana manifestacija, kada ćemo postrojiti naše veterane i ono čime raspolažemo jer želimo da narod shvati da je Republika Srpska spremna i da se brani”, rekao je Dodik.

On je pozvao sve Srbe da 9. januara istaknu zastave Republike Srpske i da bude proslavljena sloboda.

Izvor: M. Radaković/RTRS