Јoš jedna skandalozna konferencija za novinare Dragana Mektića, u kojoj se osvrnuo na gostovanje nekadašnjeg generala Policije Republike Srpske Tome Kovača u emisiji “Revizija” na RTRS-u.

Aktere emisije, autora Sinišu Mihailovića i gosta Tomu Kovača nazvao je glupanom i tupanom.

Nije ostao dužan ni Tomo Kovač, koji odgovara da se u Mektićevim floskulama prepoznaje metamorfoza prelaska sa srpskog na bošnjački jezik.

Dragan Mektić ponovo se obrušio na Radio-televiziju Republike Srpske i u svom stilu prozivao sadržaj naše kuće.

Po ko zna koji put, vrijeđao je na ličnoj osnovi.

– To je smrad od emisije. Ni na FB se to ne bi moglo pustiti, a ne na javnom servisu u kome tupan podstrekava glupana, Siniša Mihailović podstrekava Tomu Kovača, “a šta ovi u Sarajevu, a šta ovi u Sarajevu, navodi Mektić.

– Floskula glupan i tupan, prepoznajem tu metamorfozu prelaska sa srpski na bošnjački jezik. Јoš mu fali da smo đikani i Vlasi, to je govor reisa Kavazovića jasan i to su leksikoni novog bosanskog jezika. Svakako, to je njihov vrednosni sud i on tako daje nama ocjenu i svrstava nas da je nama mjesto u šumi, da ne moženo da učestvujemo u političkom životu BiH, da nemamo pravo da zastupamo bilo šta kad je u pitanju srpski narod. On to nama poručuje njihovu poruku, gdje je nam je mjesto, ističe Tomo Kovač, bivši general Policije Republike Srpske.

Јasno je da Dragan Mektić govori u ime SDS-a, a ne kao ministar bezbjednosti BiH, kaže Kovač, zbog čega mu se i obraća stranački.

Poručuje da su ostali grupacija, interesna grupa, a ne državotvorna stranka koja zastupa interese srpskog naroda i Republike Srpske: “Osnovna je priča, gospodine Mektiću, šta Vi radite kao ministar? Kako ste tu došli? Vidim po vašem vokabularu da imamo u zajedničkim organima izbor po principu tamnog vilajeta Bosne. Čak su i Turci znali da izaberu, danak u krvi je bio, pa su uzimali najbolje Srbe i imali smo najbolje vladare. Oni vas sad uzimaju po principu negativne selekcije, ono najbore, da bi s vama manipulisali.”

Mektić je političku karijeru ostvario kao šef odjeljenja za strance u Ministarstvu BiH, i tu je njegova uloga značajna, tvrdi Kovač. Svojim djelovanjem, odnosno nedjelovanjem, omogućio je da Arapi imaju pravo da kupuju srpsku zemlju i da se doseljavaju.

– Kao takav, bio je operativna veza, saradnik OBE, tadašnjeg prvog obavještajca Džuve, kao strateška operativna veza, projekat da dođe u ministarstvo, dodaje Kovač.

Mektiću se očigledno nije svidjelo ono što je Tomo Kovač iznio u emisiji, pa nije prezao od težih prozivki i kvalifikacija: “Postavljam mu pitanje, gde su dvije hiljade golfova… gdje je pekarska oprema iz firme “Ilidžanska” u Rajlovcu, koju je on pokupio, razmontirao i odvezao u Crnu Goru u Bijelu?”

– Klasični jeftini odgovori gdje on iznosi pitanje nekog kriminala. On ne zna geografiju, ni raspored opština, spominje famoznu priču o golfovima. To je bila opština Vogošća, krizni štab SDS Vogošća, pa s njima to može raščistiti, kaže Kovač i dodaje: “Јa sam bio ’92. godine šef Јavne bezbjednosti i moja služba je raspisala potrage za tih dvije hiljade golfova. Ali se redovno, kao u Haškom tribunalu, očito da je naučio ono što smo mi iz MUP-a uradili, oni optužuju da smo mi to uradili. Priča o nekim pekarama iz Sprinta(?), to je preseljeno na Sokolac. Njegov stanački kolega je bio šef opštine, Cicko Bjelica, i sad je, znaju još Cvetić, direktor firme, znaju šta su prenijeli i šta su radili. To je jedno vrijeme poslovalo, tako da je to smiješna priča.”

Kovač je prema Mektiću zauzeo stav onda kada ga je čuo kako poziva ljude da idu u Banjaluku da ruše institucije.

To se nekad, kaže Kovač, zvalo kontrarevoluciono djelovanje, udar na ustavni poredak, puč i ako je Mektić svjestan svojih riječi, jasno je šta želi da postigne, zaključuje Kovač.

RTRS