Brojne reakcije izazvalo je sinoćnje gostovanje ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića, u našoj emisiji Ukršetnica.

Najzvučnije je odjeknula njegova tvrdnja da djeca iz Republike Srpske odlaze na vojnu obuku u Rusiju. Te navode odmah u emisiji odbacio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, a danas i svi ostali koje je Mektić u emisiji prozvao.

Određeni broj djece iz Republike Srpske boravio je na vojnoj obuci u Rusiji, i to bez znanja njihovih roditelja, rekao je sinoć Mektić, istakavši da za to postoje i čvrsti dokazi. A dokazi su, kaže, video snimak, koji je objavljen na pojedinim portalima.

Predsjednik Udruženja Veterani Srpske, Duško Vukotić, odgovorio je da je Mektićeve tvrdnje lako provjeriti, jer nijedan maloljetnik ne može da napusti državu bez saglasnosti roditelja.

Vukotić kaže da se može provjeriti u pasošima članova da li je iko bio u Rusiji, pogotovo u tim kampovima, tako da su te tvrdnje ističe on, besmislene.

Snimak, koji Mektić spominje, ne može biti dokaz, jer nije jasno ko se na njemu nalazi, kaže dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka, Predrag Ćeranić. Iako se na snimku mogu čuti razgovori na ruskom i srpskom jeziku, ne postoje indicije da je riječ o djeci iz Republike Srpske, navodi Ćeranić i ističe da slični kampovi, za obuku djece već postoje u Federaciji, a da o tome niko ne govori.

“Evo ja ću kao primjer navesti Izviđački klub “Zeleno srce” u Izačiću, gdje se djeca obučavaju u rukovanju oružjem. Ministar Mektić ne vidi ono što je pred nosom”, rekao je Ćeranić.

Polemika Mektića i Vukotića nije završena na ovome, jer je ministar bezbjednosti BiH optužio predsjednika Veterana Srpske da je, svjedočeći pred haškim istražiocima, optužio neke od oficira VRS za pojedine zločine, negirajući istovremeno svoju odgovornost.

“Ovo je iskaz, na 105 starana, koji je Vukotić dao haškim istaržiocima”, kaže Mektić.

Vukotić odgovara da bi volio da objavio cijeli spis, koji je držao u rukama.

“Јa tvrdim da neću imati etiketu izdajnika”, rekao je Vukotić.

Vukotić je sporni iskaz dao 2005. godine, kao svjedok odbrane u postupku protiv Dragana Јokića, bivšeg načelnika inžinjerije Zvorničke brigade VRS, optuženog za zločine počinjene na području Srebrenice.

Dragan Јokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS navodi da je Vukotić bio svjedok odbrane, a ko je izdao to se već zna u Haškom tribunalu. Vukotić je veoma častan oficir i bio je svjedok odbrane generala VRS.

Podsjećamo, osnovna tema emisije bila je da li u Srpskoj i Federaciji postoje paravojne formacije. Ministar Lukač potvrdio je da u Republici Srpskoj ne postoje takve formacije i da građani mogu biti mirni, dok je Mektić rekao da to nisu ni ersoft klubovi u Federaciji, koji su, kako je istakao nevažni u odnosu na islamske radikaliste.

Dodao je da od njih uvijek prijeti određena opasnost, ali da se BiH ne može sama izboriti sa terorističkim prijetnjama.

RTRS