Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, sazvao je konferenciju za novinare kako bi reagovao na otvoreno pismo Tomislava Kovača, upućeno vrhu SDS-a, u kojem ih je optužio za izdaju.

Mektić je izričit da je on taj koji reaguje na napade, a ne obrnuto, kako tvrdi Kovač, i naveo da posjeduje pismo koje je Kovač uputio Slobodanu Miloševiću, u kojem piše da se protivio politici stvaranja Republike Srpske.

I dok nije najjasnije ko reaguje na čiju izjavu, prilično je jasno da ministar bezbjednosti sa teških optužbi za izdaju, pažnju skreće kontraoptužbama za navodne krađe u koje je Kovač bio umiješan.

Demantuje ga, ipak, Simo Tuševljak, koji je vodio istragu o nestanku golfova iz fabrike u Sarajevu, ali i SDS-ov Milovan Bjelica koji kaže da ne postoji nijedan dokaz koji bi povezao Kovača i opremu za pekare koju pominje Mektić.

– Јa sam vodio istragu i nema pojma da Kovač ima ikakve veze sa tim, ističe Tuševljak.

Ni Milovan Bjelica nema podatak da je Kovač umiješan.

Mektić je ratnog generala policije, protiv kojeg je inače Tužilaštvo BiH nedavno podiglo optužnicu za zločin u Srebrenici, optužio i da je imao beznačajnu ulogu u ratu te da posjeduje pismo u kojem je Kovač Slobodanu Miloševiću ocrnio politiku stvaranja Republike Srpske.

Metkić međutim, na zahtjev novinara, do kraja radnog vremena nije dostavio pismo.

Kovač, tvrdi da nikad i neće, jer je sporno pismo u stvari izvještaj koji je kao dio preuzetih obaveza za sprovodđnje Dejtonskog sporazuma dostavljeno Miloševiću, tada predsjedniku komisije za obnovu Sarajeva.

– Tu stoje zapažanja o odnosima među nosiocima vlasti. Јa pozivam Mektkića, kad je tako pametan i sve hoće da komentariše, neka ga objavi, kaže Kovač.

Kovač, tvrdi da sada shvata da je pogriješio što je ušao u polemiku sa ministrom bezbjednosti BiH: “On je toliko niske intelignecije da ne vrijedi polemisati sa takovim čovjekom koji je uz to isturen od stane ovih koji zaista stoje iza rušenja RS.”

Glavni odbor SDS-a, do danas, nije se oglasio o otpužbama koje je na njihov račun iznio Tomislav Kovač.

RTRS