Na većini graničnih prelaza sa Hrvatskom i Srbijom stvaraju se ogromne gužve. Najduže se čeka na Bregani i Bajakovu – oko pet časova. Kolona vozila na auto-putu Bregana-Lipovac duga je oko 26 kilometara. Saobraćaj je pojačan i na Horgošu, gdje se za prelazak čeka i do tri sata.

Ovo je već uobičajena slika pred nadolazeće praznike – po nekoliko kilometara duge kolone vozila i nervozni vozači. Kod Tovarnika se čeka oko sat vremena, zbog čega se vozila preusmjeravaju na Ilok. U Bajakovu, na izlazu iz Hrvatske u Srbiju zadržavanja su oko pet sati. Gužve su počele da se stvaraju sinoć, zbog čega su vozači noć proveli čekajući u koloni.

“Idem često, radim u Švajcarskoj, i to je sramota da cijelu EU prođem, a samo ovde se silazi sa autobusa.”
“Kolona je negdje oko pet kilometara, tako da smo više od sat vremena proveli čekajući. Ovde je nešto bolje, jer ima više ulaznih traka, oko šest  ili sedam, ali na slovenačkoj strani je katastrofa”, kažu putnici.

Osim na auto-putu Bregana-Lipovac, saobraćaj je pojačan i na pravcu Zagreb-Macelj, ali i na gradskim saobraćajnicama i obilaznicama. Gužve su i na graničnim prelazima sa BiH. U Gradišci u popodnevnim časovima zadržavanja su do dva sata. Most između Gradiške i Stare Gradiške je zakrčen.

“Znači na svim graničnim prelazima je loše. Ovde dva sata, ulazak u Hrvatsku, a u Hrvatskoj je na auto-putu bio sudar, i tako sam dva sata čekao sigurno”. “Gužva je, šta da kažem. Čekali smo sat i po”, navode putnici.

Na snazi je posebna regulacija saobraćaja i ulaz je organizovan u tri kolone. Slična situacija je i na ostala dva granična prelaza u blizini Kozarske Dubice.

“Što se tiče drugih graničnih prelaza, Gradina, na ulazu u BiH čeka se oko 90 minuta”, kaže Aleksandar Kosmajac, šef smjene na GP Gradiška

A u Brodu čeka se više od jednog časa, pa iz Auto-moto saveza Srpske vozačima preporučuju da koriste prelaz Šamac. Velika zadržavanja su i na ulazu u Srbiju iz Mađarske. Da bi se izašlo, na prelazu Horgoš-Reska čeka se između dva i tri sata, a da bi se ušlo u Srbiju oko sat i po.

Dodatni problem predstavlja oko 60 autobusa na mađarskoj strani. Čekajući oko osam sati, putnici se u velikom broju odlučuju da granicu pređu pješke, a put nastave taksijem. U posljednja 24 sata, ovu granicu prešlo je 40 hiljada putnika, 11 hiljada vozila i više od 100 autobusa, što je tri puta više nego inače.

Čekanja su zabilježena i na drugim prelazima, Kelebiji, Bačkom Bregu, Horgošu Dva, Bačkim Vinogradima i tu se čeka oko dva sata. Ovakve slike očekuju se tokom noći, ali i sutra, a onda zatišje do pred naredni vikend, kada se očekuju gužve zbog novogodišnjih praznika.

RTRS