Nakon što je Savez za promjene u proteklom periodu ostao bez mnogih kadrova, koji su odlučili da političke karijere nastave u drugim partijama, uskoro bi mogao da ostane i bez jedne od partija. Ako do nove godine ne budu definisana politika i kadrovi, koji će predstavljati stranke Saveza za promjene na narednim izborima, NDP će izabrati svoj put, najavio je danas predsjednik ove partije, Dragan Čavić.

Vremena više nema, poručio je Dragan Čavić koalicionim partnerima nakon sjednice Glavnog odbora NDP-a, rekavši da je odugovlačenje omogućilo mešetarskim partijama da osipaju redove Saveza za promjene. Traži da se što hitnije izađe sa imenima i definisanjem jasnih politika sa kojima će na izbore. U suprotnom će, kaže, biti spreman na saradnju i sa drugim strankama.

“Zanima nas potpun i cjelovit dogovor, koji podrazumijeva da imamo sve jasno. Ako do kraja godine ne budemo imali tačna imena, hoćemo da znamo kojeg datuma u januaru ćemo to imati”, rekao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Od njegovih koalicionih partnera i danas disonantni tonovi. Dok Vukota Govedarica tvrdi da je nemoguće takve odluke donijeti prije februara, Branislav Borenović poručuje da je PDP već spreman za dogovor.

“Ne shvatam to kao vrstu ultimatuma, imamo jako dobru saradnju. Namjera nam je da idemo sa zajedničkim kandidatima. Nerealno je i nemoguće do 31. decembra ustanoviti zajedničke kandidate, treba to proći i stranačke organe, a u januaru su i praznici”, kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

“Što se tiče nas, potpuno spremni. U narednim danima možemo da napravimo dogovor i na stranačkim organima da to potvrdimo u periodu koji je pred nama i, naravno, u rokovima kojima dogovorimo”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Istovremeno, ozbiljne ambicije za naredne izbore na nivou Republike Srpske najavljuju i iz SDP-a BiH. Na sjednici Glavnog odbora u Banjaluci za potpredsjednika Glavnog odbora imenovan je doskorašnji član Čavićeve stranke- Vojin Mijatović. Bivši ambasador Draško Aćimović i zvanično je postao potpredsjednik partije.

“Mislim da je vrijeme za buđenje u BiH. Ovo nije priča razvoja i opstanka SDP-a, ovo je priča razvoja i opstanka države BiH, oba entiteta”, naveo je Vojin Mitrović, potpredsjednik Glavnog odbora SDP-a

Mijatović je danas najavio da će zbog klevete podnijeti privatnu tužbu protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

RTRS