Ne jenjava bura u vezi sa novim zakonom o PIO u Federaciji BiH, koji bi, ukoliko bude usvojen, smanjio penzije policijskim službenicima. Federalni fond PIO suočava sa povećanim brojem zahtjeva za penzionisanje po postojećem zakonu, a u policijskim sindikatima ističu da bi čak od 300 do 500 službenika moglo da iskoristi to pravo.

Sve veći broj zahtjeva za penzionisanje policijskih službenika očekivana je reakcija na prijedlog novog zakona o PIO u Federacije, ogorčeno ističu u policijskim sindikatima Federacije, ali i agencija na bh. nivou.

“Odlaze u penziju po postojećem zakonu, jer novi prijedlog zakona PIO/MIO policijskim službenicima smanjuje penzije od 20 do 30% i ko god ima te uslove bježi u penziju da se tako izrazimo”, kaže Almir Salkičević, predsjednik Sindikata policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Užurbano se upisuje dupli ratni staž, za nedostajuće mjesece pokušavaju izvršiti uplate i na sve načine se pokušava izbjeći novi katastrofalni zakon, dodaju sindikalci.

“Јa mislim da je negdje od 300 do 500 ljudi, tako otprilike, spominje se stidljivo, još nemamo informacija, znate da će neki podnijeti zahtjev čak i zadnji dan u ovoj godini, tako da evo kod mene konkretno u MUP-u u zadnjih 10-ak dana najmanje 15 ljudi je podnijelo zahtjev za prijevremenu mirovinu”, kaže Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije i zaposlenik u MUP-u FBiH.

Federalni mediji ističu da je ovih dana čak 75 radnika Granične policije podnijelo zahtjev za penzinisanje, od kojih je 48 to učinilo kao vanredan zahtjev. Da je povećan interes za penzinisanjem potvrđuju u Federalnom zavodu PIO-MIO. Precizne statistike nemaju, ali pretpostavljaju da je za sada riječ o nekoliko desetina lica.

“Povećan interes zasigurno postoji od strane policijskih službenika, u ukupnom broju mirovinskog sustava Federacije to ne predstavlja neku ozbiljnu brojku, neki vanredan trošak, to možda može biti problem nekoj policijskoj upravi, policijskoj postaji”, rekao je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO/MIO.

Međutim, naši sagovornici potvrđuju da je znatan broj onih koji se raspituju o načinima odlaska u penziju i sa pripremljenim dokumentima u ladicama čekaju ishod glasanja o novom zakonu o PIO-u Federacije u federalnom parlamentu što se očekuje krajem sljedeće sedmice. Za kada policijski sindikati najavljuju i nove proteste sa zahtjevom da se u prijedlogu uvrsti rečenica da će se način iz obračuna penzije policijskim službenicima urediti posebnim propisom.

RTRS