Nakon što iz dva pokušaja nije uspela prodaja državnog kapitala u RŽR “Ljubija” u Narodnoj skupštini RS, Vlada RS našla je način da to uradi bez saglasnosti zakonodavca.

To je urađeno na jednoj od poslednjih sednicaVlade RS kada je usvojena nova li­sta preduzeća od strateškog značaja za Republiku Srpsku. Među njima vise nema Rud­nika železne rude “Ljubija” , kod Prijedora.

Na naše pitanje zašto je to urađeno, iz Ministarstva indu­strije, energetike i rudarstva RS su rekli da se preduzeće RŽR “Ljubija” ne može sma­trati preduzećem iz oblasti rudarstva, “jer ne obavlja ru­darsku delatnost”. – Samim tim ne ostvaruje pri­hode od rudarske delatnosti. S obzi­rom na delatno- sti koje obavlja i iz kojih ostva­ruje prihode, diskreciono pravo Vlade je da ga skine sa liste strateških preduzeća – tvrde u Ministarstvu indu­strije, energetike i rudarstva RS.

Na pitanje da li to sada znači da će državni kapital u tom preduzeću biti prodat bez saglasnosti Narodne skupštine RS, iz Ministarstva poručuju da je za prodaju nadležna

Investiociono-razvojna banka RS.

– Investiciono-razvojna banka, kao zakonom ovlašćeni prodavač državnog kapitala, svojim Planom i programom priva­tizacije odrediće metod pri­vatizacije državnog kapitala u ovompreduzeću – obrazlože­nje je Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Podsećamo, Vlada RS je već dva puta upućivala u skupštinsku proceduru predlog da državni kapital ovog rudnika bude prodat, i to oba puta kompaniji “Israeli Investment Group”. Prvi put je predlog Vlada povukla iz skupštinske procedure jer se koalicioni partner De­mokratski narodni savez, sa predsednikom Markom Pavićem na čelu, oštro uspro­tivio tome. Drugi put, ove godine, predlog nije dobio skupštinsku većinu. Pred­stavnici DNS, uključujući i rukovodstvo firme i sindikat, tvrde da prednost, odnosno pravo preče kupovine treba dati postojećem partneru u Rudniku – “Arselor Mi-tal”. Čak su letos radnici tog preduzeća krenuli peške iz Prijedora prema Banjaluci kada je predlog odluke o pro­daji državnog kapitala u RŽR “Ljubija” bio na dnevnom redu NSRS.

Predstavnici DNS-a koji su ranije obarali prijedloge o prodaji rudnika Izraelcima, nisu juče bili dostupni za komentar.

 

Da će Vlada RS pronaći način da proda državni ka­pital izraelskoj kompaniji, nagovjestio je ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić. Vlada je željela da obezbjedi duži rad rudnika . Ostaje nam mogućnost da se ide na prodaju akcija putem berze- rekao je Đokić.

Kako su za najnoviju odluku Vlade RS glasala tri ministra iz DNS-a, nismo juče saznali. Bili su nedostupni, osim ministra prosvjete Dane Maleševića, koji je rekao da tada nije bio prisutan na sjednici i da nije upoznat sa tematikom. Lider DNS-a Marko Pavić nije se javljao na telefon.

Evgenij Zotov, direktor “Israeli Investment Group” kaže da je upoznat sa odlukom Vlade i da je njegova firma spremna za berzu. Ovaj put idemo do kraja. Nema Skupštine i kupiće onaj ko ponudi veću cijenu. Siguran sam da ćemo ponuditi najbolju cijenu prenio je Capital.ba izjavu Zotova.

EuroBlic