Nakon sedam meseci od sednice NSRS na kojoj je odbijena odluka o prodaji akcija u rudniku železne rude. Državni kapital u RŽR od 64,9 odsto sada može biti privatizovan bez saglasnosti NS

VLADA RS će svoj paket akcija Rudnika železne rude “Ljubija” koji iznosi 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija”, prodati naredne godine na berzi. Ovo će biti epilog nakon odluke Vlade RS od 30. novembra da RŽR “Ljubija” bude skinut sa liste strateških preduzeća RS, a što znači i da Narodna skupština RS više ne može blokirati prodaju akcija.

Ipak, oko prodaje akcija na berzi biće još lomova u vladajućoj koaliciji SNSD-DNS-SP. SNSD i SP su za prodaju dok se DNS i dalje protiv prodaji na berzi i već je tri puta uspeo da obori prodaju akcija Vlade RS, a poslednji put u maju ove godine u Narodnoj skupštini RS.

Kako “Novosti” saznaju, Odluka o listi strateških preduzeća RS je usvojena na sednici Vlade RS kao dopunska tačka koju je predložio ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, inače predsednik SP.

– Na pomenutoj sednici bilo je oko 80 tačaka a usvajao se i budžet. Odjednom se pred samo zasedanje pojavila dopunska tačka o strateškim preduzećima. Pošto se radilo brzo ova dopunska tačka je prošla olako na vladi i tek kada je objavljena u “Službenom glasniku” RS videlo se da RŽR “Ljubija” nije više strateško preduzeće – kaže, za “Novosti”, izvor iz Vlade RS.

POVUKLI ODLUKUVLADA RS je zbog DNS dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima ove godine u maju nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR “Ljubija” proda firmi Israeli Investment Gruop, koja je za 65 odsto akcija “Ljubije” ponudila 92 miliona KM, dok je “Arcelor Mital” ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS.

Milenko Stojnić, predsednik sindikalne organizacije “Arcelor Mital”, RŽR “Ljubija”, kaže da su radnici, njih oko 800 šokirani odlukom Vlade RS da njihovo preduzeće ne bude više od strateškog interesa.

– Nadamo se da će vlada mudro da postupi i da neće povući poteze zbog kojih će RŽR “Ljubija” na kraju biti zatvorena. Očekujemo razgovore sa predstavnicima institucija ali i grada Prijedora ukoliko “Arcelor Mital” napusti ovo preduzeće pošto neko drugi kupi akcije Vlade u RŽR “Ljubija” na berzi – kaže Stojnić.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić izjavio je da Vlada želi da RŽR “Ljubija” bude preduzeće koje može da bude deo rudarske proizvodnje u Srpskoj i da će razmotriti opciju da, putem Investiciono-razvojne banke bude sproveden postupak prodaje akcija.

Na pitanje novinara da li je RŽR “Ljubija” skinut sa liste strateških preduzeća kako bi na berzi bio prodat bez saglasnosti Narodne skupštine, i da li će se to dogoditi ove godine, Đokić je rekao da to nije ni najmanje rađeno zbog toga.

– Vlada je analizirala položaj onih preduzeća koja su svojevremeno kroz privatizaciju iz 1998, odnosno 1999. i 2000. godine stavljena na listu strateških preduzeća. Puno toga se u tim preduzećima promenilo – rekao je Đokić i dodao da je moguće da akcije RŽR budu prodate pre izbora, ocenjujući da bi to bilo čak i korisno.

Novosti.rs