Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu Azri Bašić za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima u Domu ЈNA u Derventi i u selu Polje 1992. godine. Osuđena je na 14 godina zatvora.

Sudsko vijeće je, na osnovu saglasnih iskaza svjedoka, zaključilo da je Bašićeva ubila Blagoja Đuraša, te da je nanosila snažne fizičke i psihičke povrede zarobljenim srpskim civilima u Domu ЈNA.

To je zaključeno i na osnovu iskaza svjedoka koji su u vrijeme istrage prepoznali Bašićevu na fotografiji, te izjavili da je bila jedina žena u Domu ЈNA u periodu kada su izvršena ta krivična djela. Kao otežavajuću okolnost Sud BiH je uzeo u obzir broj krivičnih djela i iskazanu okrutnost pri njihovom izvršenju.

Predsjedavajući sudskog vijeća Sead Đikić rekao je da su svjedoci potvrdili da je Bašićeva pretukla Đuraša, naredila da ga podignu, nakon čega mu je zabola nož u vrat i ubila ga.

Prema usaglašenim iskazima oštećenih, Bašićeva je naređivala zarobljenim Srbima da jedu jugoslovenske dinare, ljube hrvatsku zastavu, pužu po podu na kojem je bilo rasuto staklo, ližu krv ubijenog Đuraša, te zarobljene izvodila na simulirano strijeljanje, čime im je dodatno nanosila psihičku bol.

Đikić je naveo da su iskazi oštećenih potvrdili da je Bašićeva zarobljenim licima u Domu ЈNA, između ostalog, urezivala krst i slovo “S” na leđima i čelu, posipala im rane solju i tjerala ih da ližu so, a neke je udarala po genitalijama i prijetila da će ih osunetiti.

Teške fizičke i psihičke bolove Bašićeva je nanosila i Bori i Petru Marković tokom ispitivanja u selu Polje o radio stanici preko koje su, navodno, Srbima odavali položaje hrvatske vojske. Tom prilikom Petru je prijetila da će ga zaklati.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Bašićeva počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na osnovu iskaza svjedoka, koji su u vrijeme istrage prepoznali optuženu na fotografiji, te potvrdili da je bila jedina žena u Domu ЈNA.

Đikić je rekao da je Bašićeva oslobođena optužbi za maltretiranje Milovana Adžića, Zdravka Vidovića i Sretena Јovanovića, jer na osnovu njihovih iskaza, koji su pročitani u sudnici, sudsko vijeće nije moglo donijeti odluku o eventualnoj krivici.

Sin ubijenog Blagoje Đuraša, Slaviša Đuraš, rekao je da je pratio tok suđenja i da je djelimično zadovoljan izrečenom presudom.

– Ovo je jedan njen dokazan zločin, a sigurno će njeni zločini biti predmet daljih istraga. Radojica Garić, jedan od svjedoka, koji je lizao krv mog oca je obolio na živce. Svaki put kada se sretnemo kaže mi “Znaš li da sam ja lizao krv tvoga oca?”. Čovjek je obolio i ostao bez porodice zbog svega toga. U tom smislu je kazna Bašićevoj mala – rekao je Đuraš.

Bašićeva je optužena da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Prilikom iznošenja završnih riječi, tužilac je od Suda BiH zatražio da Bašićevoj izrekne zatvorsku kaznu od 15 godina, jer je tokom sudskog postupka dokazao da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da je presuda Bašićevoj zaslužena i adekvatna, te u skladu sa kvalifikacijom krivičnog djela. Boračka organizacija opštine Derventa očekuje da će ova presuda biti osnova za procesuiranje njenih naredbodavaca.

Izvor: RTRS/SRNA