Gostujući u Dnevniku plus Radio-televizije Republike Srpske, poslanik u Bundestagu Aleksander Noj, govorio je o odnosima Nijemaca prema Srbima u Njemačkoj, uspostavljanju tamošnje Vlade…

Na pitanje kako Nijemci vide Srbe i Republiku Srpsku, imajući u vidu da već godinama narodi sa ovih prostora nastanjuju Njemačku, Noj odgovara da su Srbi miran narod i da se ne razlikuju mnogo od Nijemaca.

– Ni ponašanjem se ne razlikuju. Postoji u Njemačkoj i mnogo mješovitih brakova. Oni su sada u ekspanziji. Međutim, kroz svoju neprimjetnost nije im pošlo za rukom da sliku o Srbima, koju su im nametnuli njemački mediji i njemačka politika, poprave – ističe Noj.

On kaže da mnogi Nijemci, imaju osjećaj kada čuju riječ Srbin ili da neko dolazi iz srpsko-bosanske regije, da su to ratni zločinci.

– Tome je doprinio i Međunarodni sud u Hagu svojim najnovijim presudama. Zato mislim da Srbi u Njemačkoj treba da nastupe sa više samopouzdanja – ocjenjuje Noj.

Noj se sastao i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

– Bio je to veoma dobar sastanak. Razgovarali smo o stanju u Republici Srpskoj, ekonomskoj situaciji i kako se ona može popraviti. Pričali smo i o BiH i njena dva entiteta, o prijetnjama koje dolaze od terorista povratnika sa ratišta Sirije i Iraka – naveo je Noj.

Istakao je i da su Dodik i on razgovarali o tome kako i na koji način može da se poboljša slika o Srbima u Njemačkoj.

– Govorili smo o tome kako kroz moje djelovanje u Parlamentu mogu doprinijeti da Nijemci o tako nečemu počnu da razmišljaju. Nadam se da je to moguće promijeniti, iako je za tako nešto potrebno mnogo vremena – rekao je Noj.

Pogledajte šta je još poslanik Bundestaga rekao u Dnevniku plus:

RTRS