Gostujući u Dnevniku plus Radio-televizije Republike Srpske, poslanik u Bundestagu Aleksander Noj, rekao je da međunarodna zajednica vodi dvostruke aršine prema narodima u bivšoj Јugoslaviji. Svi narodi, osim Srba, su imali pravo na samoopredjeljenje, istakao je Noj.

– Da li Srbi imaju isto prvao na samoopredjeljenje kao što se to dozvoljava Albancima, Bošnjacima, Hrvatima ili Slovencima? To pitanje nije riješeno i ne može da bude riješeno, zato što su u pitanju interesi moći koji su proizveli ovo stanje, koji se nisu držali međunarodnog prava, već su jednostavno hladnokrvo iskoristili situaciju vladavine moći da bi uništili socijalističku Јugoslaviju – rekao je Noj.

Noj je rekao da u Njemačkoj postoje različita mišljenja o Republici Srpskoj, BiH, i generalno Srbima.

On je istakao da su Srbi za Berlin, generalno kroz istoriju, bili na strani neprijatelja, ali da se to u posljednje vrijeme sve više mijenja.

I Srbi koji žive u Njemačkoj bi mogli malo više da govore o svojoj zemlji i da je promovišu, i na taj način pomognu njenoj reputaciji, poručio je Noj.

– Ono što sam zapazio je da su Srbi koji žive u Njemačkoj jako suzdržani i da ne žele da budu upadljivi, čak bih rekao da imaju i malo straha zbog atmosfere koja je vladala 90-ih godina. Oni žive neprimjetno i moglo bi se reći da bi srpska zajednica u Njemačkoj mogla da nastupa drugačije i više govori o svojoj zemlji. Mislim da bi to bio jedan korak naprijed – rekao je Noj.

Noj se danas sastao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović.

Pogledajte šta je još poslanik Bundestaga rekao u Dnevniku plus:

RTRS