U Prijedoru je večeras, povodom Dana Republike, premijerno prikazan dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”.

Riječ je o sjećanju na najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske.

Petnaestogodišnjak Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota, bio je borac Vojske Republike Srpske rame uz rame sa komšijama i prijateljima, a poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren.

Večerašnjoj projekciji u Bioskopu “Kozara” prisustvovao je i autor filma Mile Savić, koji je novinarima rekao da je Spomenko, prije svega, bio dječak velikog srca.

“On je bio pametan dječak, veliki rodoljub koji je volio svoj narod i nije htio da napusti kućni prag, iako je imao ponude čak iz Pariza i čovjek je bio došao da ga vodi tamo”, kaže Savić.

On je dodao da je film “Spomenko na vječnoj straži” antiratni, koji jasno govori da je rat veliko zlo i da nikad ne treba dozvoliti da do njega dođe.

“Film govori o patriotizmu i o tome da moramo čuvati mir i Republiku Srpsku i sve ono što su Spomenko i njegovi saborci, koji su poginuli, stvorili”, kaže Savić.

Spomenko Gostić je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mjesto, kao i Spomenkovo selo Јovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Izvor: Srna/RTRS