Nevladina organizacija „Spič-Sutomore“ zatražila je danas vraćanje ćirilice na saobraćajnim tablama u barskoj opštini. Iz ove organizacije su najavili da će ovih dana i formalno predati inicijativu Skupštini opštine Bar u vezi sa tim.

Oni će, kako su nagovijestili, tražiti da lokalni parlament donose Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o određivanju naziva naselja, ulica i trgova na teritoriji Opštine Bar.

Traže da se usvoji predlog  prema kojem će se nazivi označavati najprije na ćiriličnom,  a onda i na latiničnom pismu, ili pak samo na ćiriličnom. Inicijatori navode da će se njihovom zahtjevu pridružiti veliki broj drugih nevladinih organizacija i pojedinaca, a kako su istakli, vjeruju da će svi odbornici SO Bar glasati za njihov predlog, ili bar aspolutna većina, „kako je to bio slučaj nedavno u Kotoru“.

Cijela istorija Bara i Crne Gore ispisana je ćiriličnim pismom. Prema Ustavu Crne Gore ćirilica i latinica su ravnopravne, ali u praksi se Ustav ni najmanje ne poštuje, jer je tradicionalno i jedino pravo pismo Crne Gore i Crnogoraca zapostavljeno, što dokazuju pored ostalog i saobraćajne oznake sa iskljičivo latiničnim pismom, protiv kojega nemamo ništa“ – kaže se u saopštenju NVO „Spič – Sutomore“

Spičani su najavili da će na simboličan način najaviti vraćanje tradicionalnog pisma Crnogoraca, te da će uskoro na teritoriji Sutomora i Bara osvanuti nazivi ispisani ćiriličnim pismom.

„Ako je to moguće u Kučima, Kotoru i opštinama na sjeveru Crne Gore“ – jasno je da može i u Baru, osim ako neko ne misli da Bar ne pripada Crnoj Gori i njenoj istoriji“ – zaključuje se u saopštenju.

Barski portal