Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije otišao 9. januara u Banjaluku kada je proslavljen Dan Republike Srpske, jer je trebalo da ide u Njujork zbog ranije zakazane obaveze.

Predsjednik Srbije je, komentarišući izjavu Tomislava Nikolića u Banjaluci da “od srca Srpskoj želi nezavisnost”, rekao da zna da Nikolić to želi kao i 90 odsto Srba,

 

“Ima još jedna stvar zbog koje nisam išao ali ne želim o tome da govorim”, rekao je predsjednik.

Istakao je da se “ne trpa da štiti Republiku Srpsku jer je to posao Milorada Dodika i on to radi na dobar način i to je njegova stvar”.

“Ali da dozvolim da Srpska bude meta napada i moneta za potkusurivanje, to je u mom društvu nemoguće”, rekao je Vučić.

Naveo je da će se krajem mjeseca videti sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Naglasio je da je Erdogan veoma važan za naš region.

“Јa sam neko ko priča otvoreno i punim srcem. Kada smo išli u Rašku oblast ili Sandžak, kako god želite, Erdogana su tamo dočekali sa ‘sultan Erdogan’, a mene zvižducima. Mislite da je meni lako? Ali ja sam izašao i govorio svoj govor o auto-putu i dobio sam aplauze i kada sam  završio sa ‘živjela Srbija'”, rekao je Vučić.

Srbija poštuje integritet BiH

Predsjednik Srbije je, komentarišući izjavu Tomislava Nikolića u Banjaluci da “od srca Republici Srpskoj želi nezavisnost”, rekao da zna da Nikolić to želi kao i 90 odsto Srba, ali napominjući: “Mi koji vodimo državu ne smijemo da se vodimo politikom želja”.

“Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti, a politika želja je lijepa politika koja donosi glasove, ali ne mislim da je uvijek direktno proporcionalna stepenu odgovornosti i ozbiljnosti”, rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija podržava Republiku  i voli je, ali poštuje teritorijalni integritet BiH.

Dodao je da ima odlične odnose sa Tomislavom Nikolićem za kog kaže da radi važan posao za državu.

Izvor: RTS