Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je optužbe srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se miješa u unutrašnje odnose u BiH i ocijenio da Ivanić na nivou BiH ne predstavlja svoj entitet i da ne radi dovoljno za Srpsku.

Nikolić je naveo da se nikada nije miješao u unutrašnje odnose drugih država, posebno ne susjednih, i sve što je u mandatu radio bilo je usmjereno na to da svi iz bivše Jugoslavije imaju bolje odnose.

“I oni jesu bolji, nego što su ikad bili, a nisam ja kriv što država BiH ne funkcioniše kako treba i što Mladen Ivanić tamo ne predstavlja svoj entitet”, rekao je Nikolić za “Kurir”.

Prema njegovim riječima, umjesto da bude u direktnoj vezi sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Ivanić radi protiv njega.

“I to mi je strašno bolno, zato što znam da ti sukobi ugrožavaju Republiku Srpsku”, naveo je Nikolić.

Dodajući da ne radi ništa protiv Srpske, niti želi da se svrsta na bilo čiju stranu, Nikolić je podsjetio da je njegova ustavna obaveza da štiti srpski narod.

“Dejtonsko pravo i obaveza je da se sačuva srpski entitet koji se zove Republika Srpska. Ako to ne zna predstavnik Republike Srpske na nivou BiH Mladen Ivanić, ja znam. Nemam ništa protiv Ivanića, izabrao ga je narod, samo ne smije ni on da ima ništa protiv Milorada Dodika, koga je takođe izabrao narod”, naveo je predsjednik Srbije.

Na konstantaciju da to što štiti Dodika, može da se protumači kao miješanje, Nikolić je rekao da ne štiti Dodika, već Republiku Srpsku i da je Dodik predsjednik Republike Srpske.

“I tu se moja priča o njima završava. Ivanić ne radi dovoljno za Srpsku. Bio sam svjedok kada je u Zagrebu Bakir Izetbegović loše govorio o Dodiku, vrlo loše, sa teškim optužbama. Ivanić je govorio poslije njega i nije ni pomenuo Dodika, što je bilo veoma čudno. Trebalo je da kaže nešto u njegovu odbranu, bar ono što misli da nije tačno”, rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da će uvijek govoriti šta misli, makar se to i ne svidjelo komšijama.

SRNA