Policijski organi u Bosni i Hercegovini provjeravaju navode prijave protiv pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Đorđeta Tojčića, zbog veličanja Ratka Mladića na svom instagram profilu, saznaje Balkanska istraživačka mreža BiH.

Kako se navodi, Tojčić je na Instagram profilu objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis “Zna Evropa, ali neće da prizna, borio se general protiv terorizma“. U opisu slike, Tojčić je na instagram profilu dodao i poruku, “Hvala za sve!!“.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS), osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora.

Osim ove objave na svom instagram profilu, Tojčić ima i još nekolicinu slika, koje su predmet krivične prijave. Јedna od njih je i fotografija sa Stevanom Garićem, sinom Radeta Garića, koji je krajem decembra prošle godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u zločinima na području Vlasenice.

Đorđu Tojčiću i Stevanu Gariću na teret se stavlja to što su se slikali sa zastavom Srbije ili Republike Srpske, uz pozdrav sa tri podignuta prsta.

Izvor: N1/RTRS