Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju optuženima za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u sarajevskom Velikom parku, bivši komandir policijske stanice Novi Grad Malik Krivić rekao je danas u Sudu BiH da su vojnici bezbjedno sprovedeni u Dom policije, te da mu je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Јusuf Pušina rekao da su razmijenjeni.

Za zločin protiv ratnih zarobljenika u sarajevskom Velikom parku optuženi su bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Dragan Vikić, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Odgovarajući na pitanja Fahrije Karkina, branioca Dragana Vikića, Krivić je rekao da je policija kombijem, uz dodatno obezbjeđenje, sprovela zarobljene pripadnike ЈNA do Doma policije, te da je tek predveče 22. aprila 1992. godine čuo da su stradali.

– Dan kasnije otišao sam kod Pušine kako bih provjerio da li je to zaista istina. Pušina je nekome telefonirao, provjerio i rekao mi da su ti ljudi razmijenjeni, nakon čega sam srećan napustio sastanak – naveo je Krivić.

Upitan da li je, nakon odvođenja zarobljenika u Dom policije, kontaktirao sa Vikićem isti dan, svjedok je rekao da nije, jer su telefonske linije odavno bile u prekidu, prenosi Birn.

Prema optužnici, Vikić i još trojica optuženih bili su informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. februar.

Izvor: SRNA/RTRS