U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ratni zločin nad osam zarobljenih pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti 1992. godine u Sarajevu.

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane republike BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali za zarobljavanje osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Nakon ubistva, tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih vojnika ЈNA pronađeni su, a za ostacima ostalih još se traga.

Na ročištu održanom 6. jula, bivši inspektor Odjeljenja kriminalističke policije Stanice javne bezbjednosti u sarajevskoj opštini Novi Grad Nedžad Lizde izjavio je da je čuo da su zarobljeni vojnici ЈNA pobijeni u Velikom parku u centru Sarajeva.

Lizde je rekao da ne zna ko je ubio vojnike ЈNA, te da je nakon rata pročitao u novinama da je to uradio Nedžad Herenda.

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da su 22. aprila 1992. godine, zarobljene srpske vojnike u naselju Dobrinja, vezane lisicama, u bijelom kombiju odveli pripadnici vojne bezbjednosti.

Početak ročišta zakazan je u 13.00 časova.

Izvor: Srna/RTRS