Jesenas su prijedorski “rudari” iskopali titulu u Prvoj ligi Republike Srpske, a danas su upaljeni “demperi” za novo, prolećno, kopanje od kojeg u Gradu na Sani očekuju da će im, u godini jubileja kada Fudbalski klub Rudar Prijedor slavi 90. rođendan, doneti povratak u Premijer ligu BiH i novu, treću, šampionsku krunu u Republici Srpskoj.

U konferencijskoj sali rudničke direkcije “Arcelor Mitala” šef stručnog štaba Zlatko jelisavac s pomoćnikom Sašom Keranovićem i u pratnji sportskog direktora Nedžada Žerića, direktora Vukašina Đakovića i sekretara Veljka Janjetovića izvršio je prozivku igrača, posle koje su odrađena testiranja i trening.

-Raduje nas da smo uspešno počeli pripreme posle zimske pauze. Na prvom okupljanju pojavili su se svi fudbaleri koji su nosili dres Rudar Prijedora i jesenas, osim dvojice koji su dobili dozvolu od kluba da izostanu zbog privatnih i porodičnih obaveza, a to su Ranko Dekić i novi golman Mirza Hamzabegović, kao i juniori kojima je danas počela škola. Oni će se pojaviti za dan ili dva. Svi igrač su zdravi i orni za rad, jedino imamo problem sa povredom ofanzivca Ognjena Jaćimovića, ali se nadamo da se radi o lakšoj povredi i da će on vrlo brzo zauzeti svoje mesto u ekipi na treninzima i kontrolnim susretima. Radićemo cele pripreme na našim trenerima u Prijedoru i okolini. Planirali smo da odigramo sedam utakmica, šest smo već dogovorili, a generalka će biti ili sa Slobodom u Novom Gradu ili protiv Podgrmeča u Sanskom Mostu. Najbitnije je da pripremni period iskoristimo da pokušamo da ostanemo na mestu na kojem smo i zimovali. Očekuje nas istinski fudbalski maraton sa Zvijezdom-09 i zvorničkom Drinom koji će da budu opasni takmaci. Ko bude imao više strpljenja, želje, htenja, profesionalizma i sreće prvi će da prođe kroz cilj, a nadam se da ćemo to biti mi – rekao je šef stručnog štaba Rudar Prijedora Zlatko Jelisavac koji je do četvrtka dao rok igračima da završe igre na turniru u malom fudbalu najavivši posledice ko prekrši tu odluku.

Direktor kluba Vukašin Đaković je rekao sledeće:

-Obradovan sam kada sam video sve igrače na okupu iz jeseni, osim onih koji su opravdano odsutni. Suština je ostala ona ista, znači idemo na prvo mesto na Premijer ligu, a to je naš cilj, od početka ove sezone. Trebamo se svim snagama izboriti da taj cilj i ostvarimo. Ustvari, i nemamo drugog cilja plasman u elitu BiH je jedan jedini, a on se može ostvariti samo kolektivnim radom, baš izuzetno napornim radom, da postignemo to što očekujemo, što smo zacrtali. Ne treba se plašiti ni Zvijezde-09 ni Drine, treba se nekada najviše bojati sebe. Neka svako radi svoj posao, pokazali smo u polusezoni da smo kompaktna sredina. Pred nama je jedan sigurno teži posao nego jesenas, tu smo da se izborimo i da odradimo početne treninge maksimalno korektno. Nismo u mogućnosti da idemo negde na pripreme jer imamo finasijskih problema. U krajnjoj liniji imamo lepo vreme i treba da ga ikostirimo maksimalno, a utakmice će da budu merilo naše spremnosti i kvaliteta.

Sportski direktor “rudara” Nedžad Žerić istakao je da je najveće pojačanje činjenica što su svi igrači od jesenas ostali na okupu.

-Cilj je jasan, glasi osvajanje prvog mesta i plasman u Premijer ligu BiH. To je lako reći i teško učiniti na terenu. Daćemo sve od sebe. Osvojili smo jesenju titulu, bila je teška polusezona, a još teže će da bude proleće. Ipak, verujem da uz dobar rad i timski duh, koji je pobedio i jesenas, uz predan, kvalitetan i preofesionalan rad i zalaganje možemo da dođemo do konačnog cilja. Prelazni rok još traje, najveće pojačanje je slika koju smo videli, niko od igrača koji su igrali jesenas i osvojili titulu nije napustio klub. Trenutno, prioritet je još jedan napadač i po tom pitanju vodimo određene pregovore. Prelazni rok završava 10. februara pa su do tog datuma mogući i odlasci i dolasci. Videćemo – istakao je Nedžad Žerić.

Odmah nakon proizivke odrađen je i prvi trening, a pored povređenog Ognjena Jaćimovića lakšim intenzitetom će da rade i dva golmana rekonvalescenta Nemanja Petrović i Dejan Inđić.

Oni su bili

Na prvom okupljanju su se pojavila 22 igrača, i to: Nemanja Petrović, Đorđe Šarac, Dejan Inđić, Nemanja Marić, Stefan Gavranović, Ognjen Davidović, Draško Lolić, Milan Šakić, Aleksandar Vojinović, Nemanja Vejnović, Rastko Rokvić, Ognjen Jaćimović, Novica Petrović, Ljubiša Pecelj, Demir Jakupović, Nemanja Pekija, Srboljub Jandrić, Aleksandar Popović, Ervin Ćatić, te povratnici u redove Rudar Priejdora: David Kuridža, Asmir Brkić i Dušan Komljenović.

Sportski žurnal/Slavko BASARA