Јoš nema objašnjenja o aferi zapošljavanja na ista radna mjesta, i preraspodjelama tek zaposlenih radnika radi prijema novih, u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Ministar Igor Crnadak i danas je izbjegao novinarska pitanja. Žurio je na novo, službeno putovanje! Zato iz Delegacije Evropske unije u BiH upozoravaju – moratorijum na zapošljavanje se ne poštuje! Vigemark jasan: “Ne koristite državni aparat, da bi u izbornoj godini, plaćali birače!”

Deklarativna “borba protiv korupcije”, odavno već uvježbani je dekor javnih istupa vladajućeg konglomerata.

Iza kulisa, međutim, dekorativno – oročene stranačke fotelje ne samo za ministre i direktore, već i za savjetnike, stručne saradnike – obične i one više, ..pa sve do radnika na održavanju higijene. Da takvom bh. brendu nisu imuni u Ministarstvu inostranih poslova, nije nepoznanica! Naprotiv – najnovija afera, svojevrsan je krešendo! No nije ona bila smetnja ministru Igoru Crnatku da još jednom održi već devastiranu deklarativnu lekciju, prije nego je ponovo odletio! Ovaj put za Beograd.

– Јa tvrdim i evo reći ću barem u ime PDP-a i Saveza za promjene da nikad niko nije jasnije pokazao političku volju za tim. Nažalost, nisu nas pratili rezultati u pravosuđu, ali evo ja još jednom apelujem da dobijemo pravu borbu protiv korupcije u ovoj zemlji u narednom periodu – kaže Crnadak.

Žureći ka aerodromu nije “stigao” da demantuje medijske natpise!

Ili da odgovori kako je “sve po zakonu” u Ministarstvu koje predvodi, na četiri radna mjesta za manje od godinu, zaposleno čak jedanaest poletaraca iz udarnog PDP-ovog ešalona!

Zašto se tek zaposleni preraspoređuju na nova radna mjesta, a ona početna konstantno ostaju upražnjena za novopridošle? Ili kako “vidovnjaci” u MIP-u unaprijed znaju koji će od kandidata da “briljira” u konkursnim procedurama? Ili zašto su pojedine “diplomate” pretplaćene na baš željene im destinacije? Sva ova pitanja sačekaće ministra po povratku sa ovog ili nekog drugog putovanja, kada bude imao više vremena za obrazlaganje deklarativne borbe protiv korupcije. Politolog Adis Arapović podsjeća kako za uspostavljanje stranačkog klijentelizma, osnovno sredstvo u bh praksi postaju upravo konkursi “po zakonu”.

– Krajnost je da su konkursi vrlo transparentni, ali na perfidan način namješteni za izbor ciljanih ljudi. Ciljanih koji su najčešće stranački, porodični ili na neki drugi najčešće koruptivan način povezani s onima koji raspisuju konkurse ili sa onima koji donose konačne odluke. – napominje Arapović.

“Stranački klijentelizam” u arhiv je poslao i moratorijum na zapošljavanje, koji je slavodobitno usvojen prije koju godinu upravo u bh institucijama, a na kojem su, usljed neopravdanog bujanja administracije, insistirali Međunarodni monetarni fond i druge finansijske institucije. Tog devastiranog moratorijuma se još prisjećaju samo evropski zvaničnici.

– I mi smo dobili informaciju o dodatnim zapošljavanjima, u izbornoj godini ne koristite državni aparat da bi plaćali ljude koji će vas onda podržati na izborima. To nije uloga javne uprave. Јavna uprava treba da bude nezavisna, visokokvalitetna i profesionalna. To je nešto što će biti potrebno ovoj zemlji – poručuje Vigemark.

Na potrebe zemlje, vladajući konglomerat, međutim mnogo se ne osvrće! Da li je precijenio sebe? I potcijenio birače? Kako god u izbornoj godini konglomerat je planirao zapošljavanje u bh institucijama, više od 1.100 službenika, saradnika, savjetnika….

Priliku za to već imaju, jer od početka godine konkursi se smjenjuju kao na pokretnoj traci. Tri su trenutno aktivna za deset pridošlica u “konglomerat”. A samo MIP vrata otvara za njih šest. Nezvanično, u istom Ministarstvu još ima praznih fotelja. i biće još konkursa “po zakonu”, unaprijed oročenih radnih mjesta i briljantnih aplikanata.

Ako to koga još zanima.

RTRS