Đorđo Krčmar od danas je u DNS-u. Nezavisni poslanik u Parlamentu BiH i bivši član SDS-a, svečano je potpisao pristupnicu, koju mu je uručio predsjednik stranke Marko Pavić. Time je stavljena tačka na spekulacije o njegovom prelasku u DNS.

Nešto manje od tri godine branio je boje SDS u Parlamentu BiH. Zatim je djelovao kao nezavisni poslanik. A onda, kako sam pojašnjava, nije prešao u DNS, nego mu pristupio. Đorđi Krčmaru, DNS je, pojašnjava, najozbiljnije pristupio u razgovorima. Sinovi su u DNS-u koji ima ozbiljnu hijerarhiju, pa je i sam odlučio da bude dio nove političke porodice pod vođstvom Marka Pavića. Naglašava da je u Sarajevu poslanik iz Republike Srpske i da će, tako, i dalje djelovati.

“Tri godine sam radio onako kako je trebalo da radim i radiću i do kraja mandata. Nema te stranke koja može uticati na mene da radim nešto što je mimo interesa Republike Srpske i njenih građana”, poručio je Krčmar.

Marko Pavić ozbiljno računa na Đorđa Krčmara i ne sumnja da će ovako ozbiljan političar doprinijeti ostvarenju izbornih ciljeva u oktobru.
“Preko 100.000 glasova, preko 12 poslanika i jedna pojedinačna funkcija. Јa mislim da će gospodin Đorđo dati veliki doprinos da DNS ostvari ove ambiociozne ali realne planove”, istakao je Pavić.

Taj plan nalazi se i u DNS-ovoj predizbornoj platformi sa kojom će ući u koalicione pregovore. Pavić pojašnjava da još nije bilo razgovora u koaliciji o zajedničkom nastupu na izborima i o kandidatima za pojedinačne funkcije.

“Nismo mi precizirali da li mora biti jedna ili druga. Imamo kadar koji je sposoban da obavlja obe funkcije. Zavisno od koalicionog dogovora, šta bude interes”, dodao je Pavić.

Na pitanje da li DNS računa i na to da bi Krčmar mogao da bude kandidat na izborima, Pavić odgovara da o tome nije bilo riječi na sastancima stranačkih organa ali da je njegovo ime na DNS-ovoj listi političara koji mogu biti nosioci ozbiljnih funkcija. A vijest o Krčmarovom pristupanju DNS-u, ako je suditi po izjavi SDS-ove Aleksandre Pandurević, nije previše potresla njegovu bivšu stranku.

“Neka mu je sa srećom. Svi koji prate rad Parlamenta znaju da se on, za četiri godine, dva puta javio za riječ”, rekla je Pandurević.

Krčmar, iako nije prešao iz stranke u stranku, tek sada zvanično napušta poslanički Klub SDS, ako je suditi prema stranici Predstavničkog doma, jer mu i dalje pripada. Taj Klub bi, po pisanju Glasa Srpske, mogao da napusti i Јovan Vukovljak, poslanik DNS-a koji se SDS-ovom Klubu pridružio 2016., a koji bi, prema svemu sudeći, mogao da se vrati starom jatu. To bi, skupštinsku većinu, koja na nivou BiH, mjesecima ne postoji, dodatno potreslo.

RTRS