Želimir Klepić, poznatiji kao Ega, najstarija je osoba sa Daunovim sindromom u regiji, a vjerovatno i u Evropi. Da bi mu olakšali svakodnevicu, njegovi prijatelji i komšije večeras u Kantri klubu u Banjaluci organizuju humanitarno druženje.

Ovaj Banjalučanin rođen je 1960. godine i od tada život mu je ispunjen ljubavlju i pažnjom.

Željko, ili kako ga prijatelji od mila zovu Ega, jako je umiljat. Radoznalim očima prati šta radimo i zna da smo tu zbog njega. On je danas centar naše pažnje i drago mu je, ali to u početku stidljivo pokazuje. Iznenadio nas je manirima, jer kao svaki pravi džentlmen, posebno poštuje žene. Željkova sestra Ankica kaže da je tako odgajan i od malena je učen lijepim manirima. Ankica koja je život posvetila odgajanju brata mezimca, kaže nam da Željko nije prohodao do dvadesetog mjeseca, te da je progovorio tek sa dvije godine.

– Ovo je moj brat Željko koji sa mnom živi već 37 godina. Evo i 38. je godina kako smo sami, od kada su nam umrli roditelji i sami živimo. Željko je ranije bio boljeg zdravlja, ali ono sada popušta i ima problema sa kičmom i nogom, tako da mora da se služi štapom. Najstariji je u Republici Srpskoj i regionu sa ovim sindromom – kaže Željkova sestra Ankica Klepić.

Kada pričaju o djetinjstvu, imaju samo najljepše uspomene. Bili su srećna porodica, a Ankica kaže da su se roditelji trudili da se Željko što više druži sa ljudima. Prisjeća se da su ga svuda vodili, na zimovanja, ljetovanja, te da je Željko odrastao na banjalučkom biseru – Vrbasu.

–  Odrastao je u velikoj ljubavi i doktori mi kažu da živi ovoliko zbog te ljubavi – uvjerena je Ankica.

I njegov ujak Alojz Bjegač potvrdio je da je Željko rastao okružen ljubavlju bližnjih i porodice. Tvrdi da mu je i životni vijek ovako dug upravo zbog pružene ljubavi.

– Kada se nešto radi, trčao je da pomogne. Voli se i našaliti. Kada sam u nekom poslu, ja ga pozovem da mi pomogne, a on kaže da neće da prlja ruke i da mora ići da svira – s osmjehom priča ujak Alojz.

I zaista, Željko svira, a posebnu ljubav gaji prema harmonici.

Ego ima i drugih ljubavi. Upravo ga je ljubav prema plivanju, jednog toplog ljetnog dana na starim bazenima Incela spojila sa legendom banjalučkog boksa i višestrukim prvakom Balkana i Evrope, Marijanom Benešom. Beneš ga je uveo u društvo koje ga je odmah prihvatilo i zavoljelo i tako je Željko postao popularan u banjalučkim krugovima kao Ega.

– Nadimak Ego je dobio na bazenu, još kada je Beneš boksovao. Svi oni su ga jako voljeli. I on je dolazio po njega i pridavali su mu veliku pažnju. Oni su njega i taksijem odvozili – prisjeća se Ankica.

Kažu da je najveća od svih ljubavi – ljubav sestre prema bratu. U to smo se i uvjerili, jer samo neizmjerna ljubav kakvu Ankica osjeća prema bratu može da učini ljude kao Ego srećnim, bezbrižnim i dugovječnim.

– To je neizmjerna ljubav, srećna sam što imam brata. Svi koji ga znaju, mnogo ga vole, a posebno sestra. Čitav svoj život sam poklonila bratu. Ništa mi nije teško učiniti za njega. I kada sam bolesna, za njega moram imati vremena i brinuti se o njemu – kaže Željkova sestra.

U želji da pomognu Egi, rodbina, komšije i prijatelji organizuju humanitarno druženje u Kantri klubu, gdje je Željko, kao komšija, bio omiljen među muzičarima, osobljem i gostima. Druženje će biti održano večeras, od 20 časova.

Uplate novčanih sredstava:
na žiro račun: 562 099 80254461 35 NLB Razvojna banka (na ime Ankica Klepić)
direktan kontakt na broj telefona +387 (0)66 886 048.

RTRS