Nekoliko spomenika na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu ostalo je nezavršeno tokom prošlogodišnje obnove, a dodatnu štetu načinila je zima.

Odgovornost za to Boračka organizacija Sarajevsko – romanijske regije pripisuje Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Srpske, ali i izvođaču Gradskom groblju Banjaluka, jer su još u junu prošle godine obustavili obnovu. Približavaju se zadušnice, a u zimskim uslovima teško da će biti moguće vratiti se nezavršenom poslu.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će vrlo brzo biti obnovljeni nadgrobni spomenici na srpskom vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

– Vremenski uslovi su nas malo u tom poslu usporili. Razgovarao sam danas sa direktorom groblja, koje je na tenderu dobilo te poslove, i mislim da ćemo taj posao vrlo brzo dovesti do kraja – rekao je Savanović danas novinarima u Banjaluci.

Komentarišući nezadovoljstvo Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije stanjem na groblju Mali Zejtinlik zbog toga što šest nadgrobnih spomenika nije obnovljeno, Savanović ističe da nema razloga da ljudi o tome brinu.

Savanović je rekao da će sve ono što su Vlada Srpske i resorno ministarstvo preuzeli prema “Zejtinliku” u obnavljanju i rekonstrukciji spomenika koji su vremenom narušeni biti sigurno obnovljeni, jer se svake godine sukcesivno za te namjene izdvajaju znatna sredstva.

“Mi ćemo to dovesti u stanje koje će biti primjereno onome zbog koga su ti spomenici podignuti – najbolji i najhrabriji među nama koji su dali živote za Srpsku”, zaključio je Savanović.

RTRS