Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Bijeljini da Srbi zbog svoje budućnosti treba da uče iz podviga i ideala svog duhovnog oca Svetog Save.

“Sveti Sava to smo mi svi, naša prošlost, svetinje, pismenost i kultura, to je mirotvorstvo, put ka oboženju ličnosti, spas kada smo slabi i kada padamo, sve je to u sveprisutnosti Svetog Save”, naveo je vladika Fotije.

Besjedu o Svetom Savi govorio je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić koji je istakao da Sveti Sava nije bio samo utemeljitelj srpske države i crkve u srednjem vijeku, nego je on utemeljitelj i čuvar srpske crkve i države i u savremenom dobu.

“Očit primjer da je Sveti Sava utemeljitelj svih srpskih država jeste činjenica da je 27. januara 1992. godine u Službenom glasniku objavljena Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, današnje Republike Srpske”, istakao je Ćeranić.

On je poručio da je Sveti Sava utemeljitelj i srpske nacije i to pola milenijuma prije nego što su se nacije pojavile na tlu zapadne Evrope.

“Sve ono što su obilježja jedne nacije – jedinstvo teritorije, ekonomskog i pravnog sistema, kultura, jezik i uz sve to pripadajući osjećaj zajedništva, to je ono što je Sveti Sava učinio svojim djelom još u 13. vijeku, a čini i dan danas”, zaključio je Ćeranić.

Glumac Ivan Vučković je na Svetosavskoj akademiji u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini, u godini obilježavanja stotinu godina od završetka Velikog rata, govorio monolog iz jedne od najvećih ikad napisanih srpskih drama “Sveti Georgije ubiva aždahu” Dušana Kovačevića i citate vladike Nikolaja Velimirovića.

On je rekao da bi bilo dobro da kroz život svaki čovjek sebe ispravlja i popravlja koliko god je to u njegovoj moći, ocjenjujući da je svaka popravka sebe na dobro, na radost svih ljudi.

“Ako se išta lepo i svetlo desilo ovom narodu u posljednjih 30 godina, to nam je sigurno Republika Srpska”, izjavio je Vučković novinarima uoči Svetosavske akademije u Bijeljini kojoj su prisustvovali i gradski čelnici.

U progamu su nastupili veliki i mali hor Crkve Svetog Đorđa i Etno-grupa “Zanovet”.

Organizatori Svetosavske akademije u Bijeljini su Svetosavska omladinska zajednica, Misijski fond Eparhije zvorničko-tuzlanske i Crkvena opština Bijeljina.

Izvor: Srna/RTRS