Danas se završava Svjetski ekonomski forum u Davosu, međutim i dalje ostaje enigma zbog čega ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nije otputovao na jedan od najpoznatijih ekonomskih foruma u svijetu. Crnadak je svu krivicu svalio na organizatore foruma, ne otkrivajući šta se u stvari dogodilo. Dok se na naše telefonske pozive ministar ne javlja, iz SNSD-a poručuju: Crnadak je nastavio da radi ono što najbolje zna – da se bruka!

Da li je pozvan ili ne? Zbog čega nije otišao i ko je na kraju trebalo iz BiH da otputuje na Ekonomski forum u Davos i dalje je nepoznanica. Tu dilemu jedino bi mogao da riješi glavni akter priče, Igor Crnadak, ali on to i dalje izbjegava. Svu krivicu svalio je na organizatore foruma.

-Došlo je do promjene u programu organizatora, to se desilo u posljednji čas. Ne bih iznosio previše detalja, ali je bio poprilično neprofesionalan odnos koji je nama donio dosta poteškoća – izjavio je Crnadak.

Kako je moguće da organizaciju foruma, na kojem su zvučna imena od Donalda Trampa, Tereze Mej i Angele Merkel, kritikuje niko drugi do Igor Crnadak, pitaju se u SNSD-u. Od Crnatka traže da konačno prizna ko je kriv i zbog čega nije otišao u Davos.

-Јedino ako se nije desilo da Crnatka na put za Davos nije eliminisao predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić -rekao je Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH,

O tome da li je Crnadak pozvan u Davos i zbog čega nije otišao, SNSD ne treba da brine, odgovaraju iz PDP-a. Prodanovićeve komentare okarakterisali su kao mržnju prema svemu što ne nosi oznaku SNSD.

-Logično je što SNSD brine da li je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak dobio poziv za Davos, jer samo njihovi funkcioneri odlaze nepozvani na priredbe i inauguracije po svijetu, brukajući Republiku Srpsku – stoji u saopštenju PDP-a.

Upućeni u diplomatiju uvjereni su da se iza svega krije dublja politička priča, a ne puka proceduralna greška. Ipak, smatraju da dio krivice snosi i Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Ana Trišić Babić, bivši zamjenik ministra spoljnih poslova BiH i savjetnik predsjednika RS, ističe da je tu vjerovatno pogriješio Kabinet ministra Crnatka, ali možda i samo Ministarstvo inostranih poslova.

-Mislim da je jedan takav dopis ipak trebalo uputiti na adresu Predsjedništva BiH koje bi ga razmotrilo i odlučilo ko bi trebalo da predstavlja BiH u Davosu – rekla je Trišić Babić.

Crnadak je i na svom fejsbuk profilu objavio pozivnicu za Davos i spisak diplomata koji su trebalo da učestvuju u sesiji o Zapadnom Balkanu. Kako je onda moguće da ga zamIjeni predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić, ukoliko Crnadak to nije želio.

Da u zajedničkim institucijama nešto ne štima pokazala je i posjeta Hrvatske predsjednice BiH. Bh diplomatija na aerodromu u Sarajevu bezuspješno je čekala Kolindu Grabar Kitarović, iako je zvanično Sarajevo unaprijed obaviješteno o promjeni termina slijetanja, što ostalima očigledno nije preneseno.

RTRS