Mitropolija crnogorsko-primorska i Crkvena opština Podgorica organizovovale su večeras u Podgorici centralnu Svetosavsku akademiju za Crnu Goru, koju je blagoslovio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije.

“Nosilac života i nove nade u našem rodu svetosavkom, i onaj koji nas je poveo tim putem i vodi u život vječni, jeste upravo Sveti Otac naš Sava, kojem je posvećena ova akademija”, rekao je mitropolit Amfilohije u pozdravnom obraćanju.

On je istakao da je Kosovo shvaćeno kao izdanak svetog grada Јerusalima, groba Hristovog, koji je živonosni grob i on rađa novi život i novu nadu.

Mitropolit crnogorsko-primorski naglasio je da je svjetlost kosovske grobnice opredjeljenje za ono što je vječno i što je neprolazno, što znači za vječni život, a ne za smrt, to je i opredjeljenje na koje je prizvan ljudski rod i čovječanstvo.

“Zato se radujemo što pripadamo takvom narodu koji se opredijelio za Cartvo nebesko, koji je to shvatio i neprekidno poima riječi cara Lazara: `Da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko vječno i dovijeka`”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je ocijenio da se preko onog što se danas događa sa Kosovom i onog što se događalo sa njim već šest stotina godina, prelama sudbina i Evrope i svijeta.

“I mi večeras i u ovo vrijeme hodimo putem Svetog Oca Save i Svetog cara Lazara”, poručio je mitropolit.

Besjedu o Svetom Savi govorio je i profesor sa Kosova i Metohije Živojin Rakočević iz Gračanice.

U kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja tokom Svetosavske akademije bili su izložene tri relikvije Setog Save Ravnoapostolnog, prvog arhiepiskopa srpskog – Krst /riznica Manastira Savina/, Epitrahilj/riznica Cetinjskog manastira/ i Paterica /riznica Manastira Morače/.

Zatim je izveden bogat duhovni, kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovati crkveni horovi iz Nikšića, Podgorice, Cetinja, folklorni ansambli, etno-grupe i narodni guslari.

U Crnoj Gori, Srbiji i Republici Srpskoj sutra se obilježava Savindan, praznik Svetog Save, zaštitnika srpskih škola.

Izvor: SRNA/RTRS