Rusija izražava nadu da će Amerika uskoro pružiti objašnjenje za niz dvosmislenih rečenica u svojoj novoj nuklearnoj strategiji, rekao je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

“Za ovaj dokument koji je juče objavljen u Vašingtonu neophodna je pažljiva studija i analiza. Očekujem da će u bliskoj budućnosti biti sastanaka između ruskih i američkih stručnjaka na kojima će naše kolege iz Vašingtona dati objašnjenja za brojne nejasne navode u dokumentu”, kazao je Antonov.

Prema njegovim riječima, ruski stručnjaci upoznati su samo sa otvorenim dijelom dokumenta i da je prve komentare iznio američki ministar odbrane Džejms Matis.

“Prema mom mišljenju, ukoliko ste i ranije imali posla sa razoružanjem i neširenjem nuklearnog naoružanja, čak i ovi prvi komentari otvaraju pitanja. Kao prvo, Ruska Federacija je ponovo predstavljena u negativnom svjetlu. Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran su među prijetnjama po SAD”, kaže Antonov.

On je napomenuo da će pažnju posvetiti samo onome što je rečeno za Rusiju, a to je da može da pokrene nuklearni udar, da ne poštuje međunarodne sporazume, pominje se, između ostalog i Sporazum o projektilima kratkog i srednjeg dometa te i pitanja taktičkog nuklearnog oružja.

Antonov je posebno iznenađenje izrazio rečenicom da Rusija odbija ili je odbijala prijedloge Amerike za nova smanjenja strateškog naoružanja.

Ruska novinska agencija TASS podsjeća da je američki predsjednik Donald Tramp 27. januara prošle godine naredio svojoj administraciji da pripremi novu nuklearnu strategiju. Prethodni sličan dokument odobrio je bivši američki predsjednik Barak Obama 2010. godine.

Izvor: SRNA/RTRS