Manifestacija “Dani zime na Kozari” biće održana danas i sutra na Mrakovici.

Planirano je da danas, prvog dana manifestacije, bude održan planinarski marš u organizaciji Kluba ekstremnih sportova “Albatros”, dok je sutra zvanično otvaranje kojem će prisustvovati ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Otvaranje manifestacije zakazano je za sutra u 11.00 časova, a Rešićeva i Malešević prethodno će u 10.45 časova u Memorijalnoj zoni spomenika na Mrakovici položiti vijenac palim žrtvama, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić potvrdila je Srni da je za današnji palninarski marš do sada prijavljeno 90 planinara.

Ona kaže da će ski-kup zbog najavljenih snježnih padavina biti održan sutra, u organizaciji Planinarskog skijaškog društva “Ljubijski rudar”, te da su za nadmetanje prediđene tri kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji, odnosno srednje škole, stariji osnovci i mlađi osnovci, a za one koji nemaju opremu za takmičenje dobiće je besplatno.

Centralna manifestacija “Dani zime na Kozari” sutra će obuhvatiti sportska takmičenja gradova i opština Potkozarja i okruženja, gastro-takmičenja u tri kategorije: turističko-ugostiteljske škole Republike Srpske, lovačka udruženja Potkozarja i izviđački odredi i planinarska društva.

“Do sada je prijavljeno 30 ekipa i to je najmasovniji odziv učesnika na ovoj manifestaciji. Riječ je o osam škola koje su se prijavile za gastro takmičenje, devet lovačkih udruženja u kategoriji lovački kotlić i 13 odreda i planinarskih društava”, precizirala je Ganićeva.

Za sve učesnike i posjetioce biće obezbijeđen besplatan prevoz, i to iz Prijedora 10 autobusa, dva iz Gradiške, po tri iz Banjaluke i Kozarske Dubice, te po jedan autobus iz Novog Grada, Oštre Luke i Kostajnice.

Ulaznice u toku trajanja manifestacije u Nacionalni park “Kozara” koštaće, po promotivnoj cijeni, jednu KM, a koristiće se za tombolu koju su obezbijedili sponzori, odnosno Fabrika keksa “Mira” iz Prijedora i kompanija “M:tel”.

U kulturno-umjetničkom programu nastupiće bend “Boćo i bećari”, grupa “Anemo” iz Prijedora, Gradiški tamburaši, muška ojkačka grupa i ženska pjevačka grupa Kulturno umjetničkog društva /KUD/ “Knešpolje” iz Knežice, Kozarska Dubica, i pjevačka grupa KUD-a “Una” Novi Grad.

Proglašenje pobjednika i svečano zatvaranje manifestacije planirano je sutra od 15.00 do 15.30 časova.

Organizatori ove 12. privredno turističke manifestacije su grad Prijedor, turističke organizacije Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada i Gradiške, te Nacionalni park “Kozara”.

Pokrovitelj je grad Prijedor, a organizovanje su pomogli i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, kao i prijatelji manifestacije.

Izvor: SRNA/RTRS