Gusti sneg koji protekla 24 sata bez prestanka pada u severozapadnoj BiH doneo je brojne probleme građanima, otežao odvijanje saobraćaja, a veliki broj domaćinstava na području Cazina, Velike Kladuše, Krupe na Uni, Novog Grada i Prijedora je bez električne energije.

U mestu Gašnica kod Gradiške zbog nepovoljnih uslova na putu u poslepodnevnim satima se prevrnuo kamion.

Kako saznajemo u PU Gradiška, u ovoj nesreći koja se dogodila u poslepodnevnim satima nije bilo povređenih osoba, a dogodila se zbog velikih količina snega na putu.

Iz Auto-moto saveza RS uzdvajaju putne pravce Mrkonjić Grad-Glamoč (prevoj Mliništa), Šipovo-Novo Selo, Banja Luka-Čađavica, Karanovac-Kneževo-Turbe i Kotor Varoš-Teslić (prevoj Borja) na kojima se saobraćaj odvija otežano. Ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

Kako je saopšteno iz BIHAMK, na magistralnom putu M-20 Gacko-Tjentište i dalje se saobraća jednom jednom trakom naizmenično.

Izdvajaju putne pravce: Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Bihać-Ostrožac i Cazin-Velika Kladuša, a gdje je za teretna vozila obavezna upotreba lanaca. Učestale su odroni kamenja i zemlje na kolovoz, a posebno izdvajaju deonice: Konjic-Mostar, Jablanica-Prozor, Jajce-Banja Luka, Sarajevo-Foča i Bugojno-Novi Travnik.

Opština Krupa na Uni i dalje je bez električne energije, a u Novom Gradu otkloljen je deo kvarova na dalekovodima, potvrđeno je Srni u “Elektrodistribuciji” Novi Grad.

Tehnički rukovodilac “Elektrodistribucije” Novi Grad Zoran Plavšić rekao je Srni da je na dalekovodu Dobrljin bez napona još pet trafostanica od Gornjeg Vodičeva prema Kuljanima.

– Pravac Svodna nije još dobio električnu energiju, a u ovom delu je pod naponom Dolina Japre do Maslovara. Na dalekovodu Blatna kvar je otklonjen do Rudica – rekao je on.

Ekipe “Elektrodistribucije” od jutros su na terenu i otklanjaju kvarove koje je na elektromreži prouzrokovao vlažan sneg.

Jutros su bez električne energije bila sva seoska područja u Novom Gradu i opština Krupa na Uni.

– Najčešće se radi o pucanju kablova. Tokom dana smo imali sanaciji više od 20 kvarova ove vrste – rekao je Plavšić.

Sneg neprestano pada neprestano i na području Banjaluke. Najveći snežni prekrivač je na području Manjače.

Odvijanje saobraćaja je maksimalno otežano budući da su ceste slabo očišćene.

Ništa bolja situacija nije ni u Bihaću, gde je u 13 časova izmereno čak 60 centimetara snega. Pojedini delovi ovog grada takođe su bez struje, a van napajanja električnom energijom su i vodovodi Klokot i Privilica koji snabdevaju veći deo Bihaća vodom, pa je znatan deo stanovništva trenutno i bez vode. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvarova, piše Faktor.ba.

Prijedor

Saobraćaj se odvija otežano i usporeno na svim putnim pravcima. Na magistralnom putu M-5 Bihać-Ključ i Bosanski Petrovac-Drvar obavezno je korištenje lanaca za teretna vozila. Na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana soabraćaja vozila iznad 7,5 tona.

U protekla 24 sata zabeležena je 21 saobraćajna nesreća u gradovima Unsko-sanskog kantona, od čega 13 u Bihaću.

U Prijedoru zbog snega 15 odsto potrošača nema struju

Do 13.30 časova delimično su otklonjeni kvarovi na dalekovodima u Prijedoru, ali još uvek oko 15 odsto potrošača nema struju, potvrdio je Srni tehnički direktor preduzeća “Elektro Prijedor” Draško Ljubičić. On je potvrdio da je rešen problem na šest dalekovoda i pet parcijalno.

Sneg koji od noćas pada na području Prijedora ostavio je bez napona u prvi mah 19 dalekovoda i oko 8.000 potrošača bez električne energije, odnosno 20 odsto sa područja teritorije grada.

– Taj je broj sada smanjen na oko šest hiljada potoršača i dalje se radi na sanaciji kvarova – potvrdio je LJubičić.

On je dodao da su najveći problemi zbog toga što je sneg težak, vlažan i provodan, pa dolazi do kratkih spojeva, a zbog težine snega rastinje u šumi lomi stubove i kida provodnike na razvodnoj mreži.

– Najveći problem je doći do lokacije gde se desio kvar – rekao je Lubičić.

– Očekujemo da će se do kraja dana veći deo problema biti rešen, a preostali deo ćemo reštiti sutra – rekao je Ljubičić.

LJubičić je pozvao građane na strpljenje i poverenje prema preduzeću “Elektro Prijedor” čije su sve ekipe i veći deo mehanizacije na terenu i čine vanredne napore da se kvarovo saniraju i situacija sa napajanjem električnom eneregijom normalizuje.

EuroBlic