AMS RS i AMD u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, provode preventivnu aktivnost pod nazivom „BUDI VIDLJIV – NE BUDI FIGURA“, u periodu od 15. do 28. februara 2018. godine.

U saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj u 2017. godini smrtno je stradalo 25 pješaka. Većina nezgoda dogodila su u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja, van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

Provođenje aktivnosti „Budi vidljiv ne budi figura“ ima za cilj povećanje bezbjednosti pješaka u saobraćaju.

Tokom trajanja navedene aktivnosti pješacima ćemo ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, podsjetićemo pješake na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kada se kreću kolovozom puta van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i na poštivanje pravila saobraćaja koja se odnose na kretanje pješaka. Očekuje se promjena stavova i ponašanja pješaka, te veća upotreba sredstava za njihovo osvjetljavanje.

Uticaće se i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva, i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka. Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta, na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pokušaćemo ukazati vozačima i licima koja se prevoze u vozilu, na potrebu korištenja svjetloodbojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

Poruka “Budi vidljiv, ne budi figura” prenosiće se do pješaka pisanim materijalima (leci, plakati) radio džinglom, on-line i drugim sredstvima informisanja.

Doprinos AMD u povećanju bezbjednosti pješaka u saobraćaju i smanjivanjem njihovog stradanja ogledaće se kroz podjelu letaka učesnicima u saobraćaju i postavljanju plakata na posebno predviđenim mjestima za plakatiranje, kao i učešćem u lokalnim pisanim i elektronskim sredstvima informisanja.

AMS/