Dobio je nadimak Toti jer umešno barata loptom na terenu, ima lucidne poteze kao legendarni Italijan, ikona Rome, s kojim su ga mnogi u Prijedoru poredili uz reči: “i mi imamo Totija”. Prošao je sve omladinske selekcije Rudar Prijedora, 2015. godine bio deo šampionskog tima u Republici Srpskoj koji je drugi put izborio plasman u Premijer ligu BiH.

Stefan Gavranović (20), kao mlad se “kalio” u seniorskom timu iz Grada na Sani, a danas je jedna od glavnih uzdanica “rudara” koji su osvajanjem titule jesenjeg prvaka istakli najozbiljniju kandidaturu za treću titulu u srpskom entitetu i novi povratak u fudbalsku elitu “Dejtonske zemlje”. Trener Zlatko Jelisavac polaže veliko poverenje u ovog vihornog vezistu koji po boku pravi velike probleme protivničkim odbranama.

-Na dobrom smo putu, tu treba i da ostanemo. Uvek je teže nešto odbraniti, nego osvojiti. Mi ovog proleća branimo tron, lidersku poziciju na kojoj želimo da ostanemo do kraja prvenstvene trke, tamo početkom juna. U klubu smo svi svesni šta se od nas traži i očekuje, titula je imperativ. Imamo jaku i kvalitetnu ekipu koja je spremna da to uradi, da prva prođe kroz cilj iako ćemo imati opasne i nezgodne konkurente u ekipama iz Etno sela Stanišići i Zvornika, ni Zvijezda-09 ni Drina se unapred neće predati, boriće se sa nama za prvo mesto – istakao je vezista Prijedorčana Stefan Toti.

“Rudari” sa Sane odigrali su dve prijateljske utakmice, obje u Hrvatskoj. Prvo je rezultatom 3:2 pobeđen trećeligaš Novigrad, a minulog vikenda i drugoligaš Gorica (2:1) u istoimenom predgrađu Zagreba. Na toj utakmici u Gorici Gavranović je postigao prvi pogodak za svoj klub i otvorio put ka pobedi.

-Odigrali smo dobro, takmičarski, kolektivno, pokazali naš kvalitet i potencijal. Posebno smo bili bolji u prvom poluvremenu kada smo stekli i prednost od dva gola koja je bila nedostižna za našeg domaćina. Stvaramo pobednički duh i pozitivnu atmosferu, zabeležili smo dve pobede protiv jakih i renomiranih, izuzetno nezgodnih rivala. Gol koji sam postigao mnogo mi znači za naredni period, na polju samopouzdanja i vere. Nadam se da ću nastaviti sa golgeterskim učinkom i u narednim prijateljskim susretima sa Slobodom iz Mrkonjić Grada, ali i banjalučkim Željezničarom. Posebno se tome nadam u prvenstvenim zvaničnim utakmicama – dodao je Gavranović.

Rudar Prijedor je imao oduvek jaku školu fudbala, kadeti su aktuelni šampioni BiH, svake godine iz omladinaca izađe po nekoliko kvalitetnih fudbalera reprezentativnog kalibra kao što su: Siniša Saničanin, Aleksandar Jovičić, Ajdin Redžić, Luka Kačavenda… Gavranović je bio omladinski reprezentativac Republike Srpske.

-Reprezentacija je san svakog fudbalera, ali prevashodno sam koncentrisan na obaveze u klubu, želim da odgovorim svim postavljenim zadacima na pozitivan i kvalitetan način. Želim još jednu titulu sa Rudar Prijedorom u Republici Srpskoj, da na taj način mi igrači klubu, prvim mesto i povratkom u elitu, čestitamo veliki jubilej – 90. rođendan. Prijedor kao Grad i jedan od najvećih centara u Republici Srpskoj, sportska sredina, zaslužuje fudbalskog premijerligaša, možda jednog i evropski kolektiv. Zbog svega toga naš motiv je još veći, tako da ćemo od prve utakmice i gostovanja kod Slavije u Istočnom Sarajevu krenuti maksimalnom snagom – rekao je na kraju Stefan Gavranović, prvotimac Rudar Prijedora i jedna od najvećih uzdanica trenera Zlatka Jelisavca.

Nadimak kao motiv

Stefan Gavranović ističe da ga nadimak Toti jako motiviše na terenu:

-Svi vrlo dobro znamo ko je Frančesko Toti, fudbalski princ Rima. Poređenje sa jednom takvom igračkom veličinom imponuje svakom, i svaki put kada izađem na teren imam to u podsvesti, da ljudi na tribinama, pogotovo na domaćim utakmicama, komentarišu moj nadimak i usklađuju ga s igrom. Nadimak me motiviše i daje nekakvu čudnovatu snagu i čaroliju.

Sportski žurnal/Slavko BASARA