Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić “zaslužio” da ga primi saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el Saud, jer mu niko nije toliko pomogao u prikrivanju destruktivnog saudijsko-ehabijskog djelovanja u BiH kao ovaj ministar.
“Nikada se kralj nije spuštao na nivo da primi nekog `bezbjednjaka`, ali Mektić je očito `bezbjednjak` od nacionalnog interesa za Saudijsku Arabiju. Sada je potpuno jasno šta on radi u sektoru bezbjednosti”, rekao je Srni Galijašević, komentarišući jučerašnji prijem ministra bezbjednosti BiH kod saudijskog kralja.

On tvrdi da kralj prima Mektića zbog destruktivne uloge u BiH, zbog načina na koji sprovodi bezbjednosne politike, na koji štiti vehabije i Al kaidu i paravojsku Saudijske Arabije u BiH, pitajući zašto ga nije primio bilo koji predsjednik u Evropi.

“Mektić je zaslužio da ga primi najgori islamistički vođa na planeti, čovjek koji je kriv za širenje radikalno islamističke ideologije, čovjek koji podržava Al kaidu, koja je u BiH zaštićena, jer je bezbjednosne agencije nisu nikada progonile. Oni više progone javne društvene radnike, institucije Republike Srpske i u tom smislu se i može posmatrati i ovaj prijem”, naglasio je ovaj ekspert.

On je napomenuo da El Suad, kralj najveće finansijske velesile na planeti i izvoznik četvrtine goriva, nikada nije primio nekog “bezbjednjaka”, te da se to nije dešavalo ni sa američkim bezbjednjacima, direktorima CIA, Nacionalno bezbjednosne agencije…, ali da je sada “potpuno jasno šta Mektić radi u sektoru bezbjednosti”.

“Priče o saradnji bezbjednosnih agencija, koje su juče vodili Mektić i saudijski kralj, podrazumijeva da mi dostavljamo obavještajne podatke Saudijskoj Arabiji i da ne preduzimamo nikakve bezbjednosne mjere prema licima i organizacijam koje ova zemlja ima u BiH”, rekao je Galijašević.

On je upitao kakva je to saradnja sa zemljom koja je sponzor terorizma.

“Saradnja sa njom je izmišljotina, jer se ona ne bori protiv terorizma, već sponzoriše terorizam. NJihov najjači adut u BiH je vehabijska ideologija koja je osnov terorističkih organizacije u cijeloj Evropi. To je izdaja bezbjednosnih interesa BiH”, konstatovao je Galijašević.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz el Saud ocijenili su da je potrebno jačati saradnju bezbjednosnih agencija u borbi protiv terorizma i ekstremizma.