Uprava policije i američki Federalni Istražni Biro FBI provjeravaju da li je Dalibor Jauković (43), koji je oko ponoći bacio bombu na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i nakon čega se ubio, djelovao sam, kazao je šef Sektora kriminalističke policije Enis Baković. CdM saznaje su u toku pretresi na 10 lokacija koje koriste osobe koje su povezane sa Jaukovićem.

Policija je na vanrednoj konferenciji za medije saopštila da je Jauković, koji je rođen u Kraljevu, crnogorski državljanin.

On je, kako su kazali, u dvorište ambasade bacio bombu, a zatim u blizini Ambasade aktivirao drugu kojom se ubio.

Nakon obdukcije, identitet stradalog potvrdio je njegov brat, a identifikacija je utvrđena i DNK analizom.

“Uprava policije zajedno sa agentima FBI provjerava društvene mreže koje je koristio Jauković. Da li je ovo lice djelovao samo ili je imalo saučesnike, kao i o motivu napada, policija preduzima aktivne mjere kako bi to utvrdila”, kazao je Baković.

Tužiteljka Lepa Medenica je istakla da za sada nema naznaka da se radi o terorizmu, i dodala da se obavljaju dalje provjere.

U cilju istrage naloženo je da se pretrese stan Jaukovića, a kako je naglašeno, on nije ranije bio poznat policiji.

“Pojačano je obezbjeđenje kako Ambasade SAD-a u Podgorici, tako i svih ambasada i diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori “, istakao je Dragan Blagojević,  pomoćnik direktora Uprave policije Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata.

Utvrđeno je da je Jauković imao dvije ručne bombe kašikare – jednu koju je bacio na Ambasadu, a drugom se raznio.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vlada Crne Gore najoštrije su osudili napad na Ambasadu SAD i izražavaju žaljenje zbog ovog događaja”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Melvudin Nuhodžić.

Osude napada stižu sa svih adresa.

Na Jaukovićevom Facebook profilu piše da je bivši vojnik, te da ga je nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević odlikovao medaljom za zasluge u oblastima odbrane i bezbjednosti.

Sudeći po njegovom profilu, Jauković nije podržavao ulazak Crne Gore u NATO.