Hladan arktički vazduh sa sjevera donio je ledene dane i u Republiku Srpsku i BiH. Sa snijegom i minusima, prema prognozama, borićemo se i narednih nekoliko dana. Najveći snježni pokrivač je na sjeverozapadu Srpske, a saobraćaj se i danas otežano odvijao u planinskim krajevima i preko prevoja.

Kad zima ne ugrize, onda udari repom – snježne padavine i hladnoća zahvatile su i Srpsku. Pravo zimsko vrijeme očekuje nas i u narednih nekoliko dana – snijeg, minusi, povremeno čak i vjetar koji pojačava osjećaj nelagodnosti i hladnoće.

“Temparatura će nastaviti da opada, tako da će u mnogim predjelima u naredna dva dana biti od -12 do -7,8, a dnevna samo par stepeni više, uglavnom od nekih -8 do -4, na jugu samo par stepeni iznad nule, a snijeg će padati povremeno i na jugu”, izjavila je dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đurđević.

Sredinom sedmice temperatura bi se mogla spustiti i do -15, na planinama čak i do -20 stepeni. Situaciju pažljivo prate u Civilnoj zaštiti Republike Srpske.

“Snijeg je najveći na sjeverozapadu Republike Srpske, u opštinama Krupa na Uni, Petrovo-Drinić, Istočni Drvar, Novi Grad. Kategorisani putevi su očišćeni i prohodni, a nekategorisani se održavaju prohodnim, tako da nema izolovanog stanovništva”, naglasio je portparol Republičke uprave Civilne zaštite RS Željko Stojanović.

U Istočnom Drvaru, gdje ima oko 80 centimetara snijega, i dalje imaju problema sa prohodnošću puta prema Drvaru.

“Kada je u pitanju put prema Banjaluci, odnosno Republici Srpskoj, tu nema zastoja, putevi se redovno čiste. Blokada je od Drvara prema Istočnom Drvaru, jer je to regionalni put do entitetske granice koju bi trebalo bi da čiste `Livno putevi`,ali oni to neće”, ističe Mile Marčeta, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Da se zima ne šali, govori i to da je zasniježilo i na jugu Srpske, dok su nove snježne padavine najviše problema izazvale u planinskim predjelima i preko prevoja gdje su ugaženi snijeg i led uzrokovali otežano i usporeno odvijanje saobraćaja.

U Auto-moto savezu Republike Srpske izdvajaju planinski prelaz preko Manjače, Banjaluka-Čađavica, putni pravac Sarajevo-Vlasenica preko prevoja Han Pogled i Romanije, Trnovo-Foča-Gacko preko prevoja Rogoj i Čemerno.

Iz Civilne zaštite apeluju na sve nadležne službe da budu na visini svog zadatka, a na stanovništvo da pažljivo planiraju boravak na otvorenom.

Ako je suditi po prognozama, postepeni rast temperature može se očekivati krajem sedmice, dok se za naredni vikend očekuje znatno toplije vrijeme.

RTRS