Jedno od istraživanja pokazalo je da na prostoru Istočne Evrope gotovo 70 posto djece roditelji kažnjavaju fizički ili psihički. I pored apela UNICEF-a, čitavih timova psihologa i pedagoga da djecu ne treba tući, prizor u kojem roditelji viču na dijete nasred ulice i dalje nije rijedak.

Ako ste jedan od roditelja koji ne vjeruje u snagu verbalnog, već ste uvjereni da će samo udarac po guzi ili šamar od vašeg djeteta napraviti anđela, morat ćemo vas razočarati.

Činjenice ne govore u prilog vašoj teoriji. One čak ukazuju na to da će dijete pomoću batina postati još gore i da ćete na taj način uspjeti ugušiti njegove prirodne potencijale.

l. Djeca koja su dobijala batine vjerovatnije će imati seksualne probleme kada odrastu, pokazuje jedno istraživanje.

2. Udaranjem ih učite da i sami postanu siledžije. Postoje dokazi da su djeca koja su trpjela fizičke kazne kada odrastu agresivnija od one djece koja ih nisu dobijala. Klinci oblike ponašanja uče posmatranjem i imitacijom roditelja.

3. Možda „pljeskanje” po guzi ponekad daje rezultate, ali kratkoročno. Umjesto da nauči razliku između onoga što je dobro i loše, djeca koja dobijaju batine nauče samo za šta će biti kažnjena, a za šta neće.

4. Fizičke disciplinske mjere guše razvijanje saosjećajnosti, kajanja i grižnje savjesti jer se djeca koncentriraju samo na sopstveni bol i strah umjesto da razmišljaju o tome kako utječu na svoju okolinu.

Avaz