Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo.

Migrante je zaustavila specijalna policija, a autobusi trenutno stoje na Ivan sedlu koje je u nadležnosti Kantona Sarajevo.

Prema nezvaničnim informacijama, odluku o zaustavljanju donio je komesar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali o tome nema zvanične potvrde.

Portparol Vlade HNK Pero Pavlović nije znao da li postoji odluka Vlade ili MUP-a o zaustavljanju migranata.

U azilantskom centru Salakovac gdje je sve bilo spremno za prijem migranata nemaju nikakvih informacija o zabranama.

Izvor iz Vlade HNK-a izjavio je da nema zabrana, ali ni bilo kakvih drugih odluka državnih organa, od entiteta, kantona, do grada.

“Nisu ljudi šahovske figure da ih može neko pomjerati kako hoće, bez plana i programa, bez odluka mjerodavnih državnih organa u koordinaciji sa entitetskim, gradskim i kantonalnim organima”, rekao je jedan od članova Vlade.

Ilegalni migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod sarajevske Vijećnice jutros su u pet autobusa prebačeni ka izbjegličkom centru Salakovac, rekla je portparol MUP-a Sarajevskog kantona Suvada Kuldija.

Prema njenim riječima, migranti su se dobrovoljno spakovali i nije bilo nikakvih problema, niti prisile.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić rekao je da je izdao naređenje da se konvoj sa migrantima ne smije vratiti iz HNK na područje Kantona Sarajevo.

“Vlada HNK nema pravo da stornira odluku bh. institucija. To je, prema mom mišljenju, državni udar”, poručio je Mektić.

RTRS