Predstavnici Poreske uprave Republike Srpske na Kozari su danas organizovali edukaciju za novinare na kojoj su predstavljeni rad i nadležnost ove institucije, te modernizacija poslovanja i želja za boljom i kvalitetnijom saradnjom sa medijskim kućama.
Okupljene predstavnike medija pozdravila je direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović, koja je istakla da Uprava bilježi odlične rezultate, posebno kada je riječ o naplati, ali i modernizaciji poslovanja i pružanja boljih uslova poreskim obveznicima.

“Cilj edukacije bio je da se Poreska uprava približi novinarima, ali i da se novinari približe Upravi, jer je za nas jako bitan taj sektor novinarstva koji nam u velikoj mjeri može pomoći, ali isto tako može odmoći”, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je želja da se iz Poreske uprave šire objektivne informacije, kao i da se određene kampanje, koje oni vode i smatraju ih korisnim, budu plasirane u svim medijima. “Naš je najveći cilj da podignemo poreski moral u Republici Srpskoj kod svih građana”, naglasila je Vidovićeva.

Ona je dodala da je edukacija organizovana i sa željom da se Poreska uprava prilagodi načinu na koji mediji funkcionišu. “Često dobijamo pitanja na koja se zahtijeva brz odgovor. Bez obzira na naš obim posla, neophodno je novinarima izaći u susret kako bi vijest bila svježa i atraktivna”, rekla je Vidovićeva.

Portparol Poreske uprave Republike Srpske Nikola Salapura rekao je da je ovo prvi korak ka boljoj saradnji sa novinarima, ali i prezentacija rada ove ustanove.

“Radeći sa medijima u posljednjih nekoliko godina primjetno je da dosta kolega ne prepoznaje kako funkcioniše poreski sistem Republike Srpske. Dolaze nam pitanja koja se tiču poreskog sistema BiH, i onda smo htjeli da napravimo jednu edukaciju kojom ćemo pokušati da odvojimo ono što se tiče nas i sistema BiH”, rekao je Salapura.

Na edukaciji je prisustvovalo petnaestak novinara kojima je prezentovan način rada i nadležnosti Poreske uprave kao i poreski pojmovi i značaj prikupljanja poreza.

Načelnik Odjeljenja za poreze, registraciju i koordinaciju rada područnih centara jedinica Poreske uprave Republike Srpske Dragan Zorić održao je predavanja o temi “Prezentacija načina rada i nadležnosti Poreske uprave Republike Srpske i poreskog sistema” i “Poreski pojmovi, značaj prikupljanja poreza, pojam poreske tajne”.

RTRS