Penzionisanom pukovniku Vojske Republike Srpske i članu Udruženja “Јadovno 1941” Danetu Lukajiću, koji je juče uhapšen u Hrvatskoj zbog navodnog ratnog zločina u centru za ratne zarobljenike na Manjači, određen je jednomjesečni pritvor. Iz Srpske stižu brojna reagovanja. Osuđujući poteze hrvatskih organa, predsjednik Republike Milorad Dodik kaže da je riječ o revanšizmu, te poručio da bi Hrvatska što prije trebalo da pusti Lukajića na slobodu.

Županijski sud u Zagrebu, samo 24 časa nakon hapšenja, odredio je jednomjesečni istražni pritvor 67-godišnjem pukovniku VRS Dani Lukajiću. Lukajić je uhapšen nakon što je sa grupom hodočasnika, koji su krenuli u Јadovno, prešao hrvatsku granicu u Ličkom Petrovom Selu. Iz suda su saopštili, da mu je pritvor određen zbog opasnosti od bijega, jer nije državljanin Hrvatske. Tužilaštvo ove zemlje već duže je provodilo istragu u ovom slučaju, kažu u sudu.

“Radi se o teškim okolnostima – nanošenju teških povreda, osobama koje su bile zarobljene na Manjači, a za sada postoje osnove sumnje da je Lukajić i lično učestvovao”, rekao je Krešimir Devčić, portparol županijskog Suda Hrvatske.

U udruženju “Јadovno 19141”, čiji je Lukajić član, navode da je on redovno od 2010. godine išao na ovu komemoraciju i da nije imao problema sa hrvatskim vlastima.

“Neugodnost je tim veća što znamo da je Dane Lukajić više puta dolazio u Hrvatsku na Dan sećanja, godinama radio tamo, međutim, eto, hapšenje se desilo upravo na ulaz hodočasnika u Hrvatsku. To baca lošu sliku na način kako državne institucije gledaju na potrebu potomaka žrtava ustaških zločina NDH, od kojih najveći broj potomaka živi van Hrvatske, da dođu na mjesto stradanja i organizuju molitvene skupove”, naglasio je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Јadovno 1941”.

Dane Lukajić je o događajima na Manjači svjedočio i pred Haškim tribunalom, te nekoliko puta išao u Hrvatsku, svjestan da nije počinio nikakvo krivično djelo. Porodica je, tim više, iznenađena ovakvim postupkom hrvatskih organa.

“Nečuveno je da ga bez ikakve najave uhapse, na prostoru Evropske unije, u Hrvatskoj, gdje smo toliko puta boravili. Јoš nisam svjesna, ali ću sutra, valjda, kad ga vidim, shvatiti i prihvatiti istinu o tome šta se desilo. Očekujemo da će da budu pravični i puste ga na slobodu”, rekla je supruga Ružica Lukajić.

Ako su naznake o mogućem hapšenju i postojale, sadržane su u činjenici da se na hrvatskim spiskovima nalaze svi pripadnici ЈNA, Vojske Republike Srpske ili Јugoslavije, koji su u bilo kojem trenutku boravili na teritoriji Hrvatske, kaže prvi čovjek BORS-a Milomir Savčić.

“Lukajić prije rata jeste radio u Hrvatskoj kao oficir ЈNA. I to je jedina istina, a ono za šta ga terete je besmislica. On jeste bio organ vojne službe bezbjednosti u logoru ratnih zarobljenika na Manjači. Na svu sreću mi posjedujemo veliki broj dokumenata koje je lično uradio Dane Lukajić. Zabilješke, izvještaji o stanju u logoru Manjača. On ne da nije podstrekivao, naređivao i učestvovao u maltretiranju, već naprotiv, sprečavao je svaku radnju koja je bila protiv zakona. Posjedujemo dokumentaciju koja će dokazati da nije kriv”, istakao je Savčić.

Republika Srpska učiniće sve da pomogne pukovniku Lukajiću, rekao je predsjednik Milorad Dodik, ističući da je riječ o revanšizmu, zbog čega je hapšenje nedopustivo.

On je dodao da to nije u jurisdikciji hrvatskog pravosuđa, već da je, ako ima nečega, to u nadležnosti BiH.

“BiH to nije procesuirala i tražim od svih organa da se uključe i da se to rasvijetli”, rekao je Dodik.

Hrvatski MUP zvanično je obavijestio Ministarstvo inostranih poslova BiH o hapšenju Lukajića. Ministar Igor Crnadak uvjerava da je ambasada BiH u Zagrebu u stalnoj komunikaciji sa nadležnim organima Hrvatske i preduzima sve što može.

“Što prije treba da se omogući posjeta Lukajiću, da nas uvjere da ima sva garantovana prava i da se s njim postupa na ispravan način. To je ono što Ministarstvo i ambasada može da uradi u ovom trenutku. Mi ćemo i dalje biti u toku i obezbijedićemo konzularnu pomoć i sve na šta imamo pravo po međunarodnim propisima”, rekao je Crnadak.

Hapšenje Dane Lukajića je ispolitizovana priča, a ponašanje hrvatskih organa je nedopustivo, poručuju iz udruženja. Smatraju da Hrvatska na ovaj način pokušava da skrene pažnju sa sve glasnije priče o ustaškim zločinima, poput nedavno objavljenog dokumentarnog filma “Krst nad jamom”, koji upravo svjedoči o stradanju Srba u Јadovnu.

RTRS