Narodna skupština Republike Srpske usvojila je set zakona koji bi omogućili povećanje plata svim zaposlenima u Srpskoj. Povećanje neoporezivi dio plate sa 200 KM na 500 KM. To znači da će se prihodi po ovom osnovu za lokalne zajednice smanjiti

– Ta vrsta prihoda uvijek je bila sigurna i izvršavana je u stoprocentnom iznosu u odnosu na plan naplate. Po našim proračunima, mi ćemo do kraja godine imati gubitak po tom osnovu od oko 750.000 KM, a za narednu godinu to će biti negdje oko 1.000.000 KM – pojasnila je načelnica gradskog Odjeljenja za finansije Biljana Malbašić, koja je učestvovala u pregovorima sa Vladom RS o ovim pitanjima.

Međutim, očekuju se veći prihodi od PDV-a, budući da će novac od većih plata da se vrati kroz povećanu potrošnju, tako da bi se taj gubitak naredne godine nadoknadio.

Rast prihoda od PDV-a trebalo bi da ublaži efekte smanjenja prihoda od poreza na plate, dugoročno gledano i da u potpunosti pokrije taj gubitak – rekla je Malbašićeva. Prema procjenama Vlade RS, naplata PDV-a do kraja godine trebalo bi da iznosi do 500.000 KM.

To bi značilo da bi mi u ovoj godini eventualno imali oko 200.000 KM manjka. U narednoj, ako sve bude kako treba, kada se sve sračuna, očekuje se povećanje prihoda od PDV-a od 1.000.000 KM u odnosu na 2018. godinu. Tako bi se na neki način izjednačili ili, Čak, bili u plusu – pojasnila je Malbašićeva i dodala da očekuje pozitivne efekte ovih mjera.

Međutim, za lokalne zajednice potrebni su sigurni izvori prihoda, jer postoje planirana ulaganja i projekti. S tim u vezi, Vlada RS obećala je pomoć lokalnim zajednicama koje ne budu u mogućnosti da obezbijede neophodan novac za planiranu potrošnju.

Z.Jelić/Kozarski